Gjermund og Arita Åkre fra Åkre Gård i Hardanger økte omsetningen med hele 126 prosent så langt i år, holdt opp mot samme periode i 2024. Hva de produserer, er ikke vanskelig å se.
Gjermund og Arita Åkre fra Åkre Gård i Hardanger økte omsetningen med hele 126 prosent så langt i år, holdt opp mot samme periode i 2024. Hva de produserer, er ikke vanskelig å se.

Halvårstallene til Meny klare

Disse norske lokalmatprodusentene gjør det skarpest så langt i 2025

Jerseymeieriet, Norges eneste som lager dyrevernmerket drikkemelk, topper Menys liste over lokalmatprodusenter med størst omsetningsvekst. Se hvem som er blant topp 10. 

Publisert Sist oppdatert

Halvårstallene til Meny viser stor vekst i både lokalmat og ferskvarer i løsvekt. Meny er landets største supermarkedkjede og eies av Norgesgruppen.

I fjor hadde Meny en vekst i lokalmat på 22 prosent. I år ligger den så langt på 11,8 prosent. Tradisjonelt er påsken stor, men i år har de høye tallene holdt seg ut juni, opplyser Meny.

Her er de ti produsentene av lokal mat og drikke med størst omsetningsvekst så langt i år (sammenlignet med samme tidsperiode i 2024:

På Herikstad gård hvor Jerseymeieriet lager lokalmatproduktene sine, får kua være mor til kalven sin.
  • Jerseymeieriet: 127 prosent
  • Åkre Gård: 126 prosent
  • Metervare pølsemakeri: 23 prosent
  • Den Sorte Havre: 21 prosent
  • Jacob og Johan Dybvik: 19 prosent
  • Ask spekemat: 16 prosent
  • Prima Jæren (spesielt angus-kjøtt): 15 prosent
  • Inderøy Slakteri: 15 prosent
  • Rørosmeieriet: 12 prosent
  • Askim Frukt- og Bærpresseri: 8 prosent

Både Jerseymeieriet på Bryne og sider-produsent Åkre Gård i Hardanger har kommet seg til finalen i Menys Matskattstipend, Norges største lokalmatpris.  

Årets vinnere kåres under Matstreif i Oslo som går av stabelen 19. og 20. september.  

– Vi opplever at kundene i hverdagen søker renere produkter uten tilsetningsstoffer, gjerne i kombinasjon med en tydelig geografisk opprinnelse i Norge, sier forteller kategoridirektør Einar Gundersen.  

– Det lover også godt for framtiden til matskattene våre. De har truffet en nerve hos dagens forbrukere, skryter han.

Mona Elisabeth Rustad fra Metervare, det lille pølsemakeri midt i hovedstaden. Bedriften har greid å øke omsetningen med 23 prosent i løpet av første halvår i år, sammenlignet med samme periode i 2024.

Gundersen understreker at veksten er viktig, for lokalmatprodusentene benytter seg av norske råvarer, lager unike produkter og bidrar til et levende distrikt-Norge.

Ferskvarer i løsvekt er populære

Årets seks første måneder ga også en markant omsetningsøkning for ferskvarer i løsvekt, sammenlignet med samme periode i 2024:

  • løsvekt kjøtt og delikatesse: 13,6 prosent
  • løsvekt fisk og sjømat: 9,6 prosent
  • løsvekt ost: 20 prosent

Apropos ost:  Kjedens ostedisker inneholder mange matskatter fra små, norske ysterier. Noen av dem produserer også økologisk.

Oster fra Gangstad Gårdsysteri, Strandli Gård, Himmelspannet, Valdres Ost, Eiker Gårdsysteri og Thorbjørnrud Ysteri har alle opplevd økt salg i 2025. 

Også fersk frukt og grønnsaker, som tikker av på et sunnere og renere kosthold, har vekst i år mot i fjor: 5,2 prosent, framhever Meny i en pressemelding.

Også supermarkedkjeden som helhet kan glede seg over vekst så langt i år, i antall kunder. Den har dermed greid å ta (nye) markedsandeler i det norske dagligvaremarkedet. 

Powered by Labrador CMS