Debio Marked
Annechen Bahr Bugge belønnet
med Matprisen 2025
Bare bok gjør ingen klok, men det gjør derimot årets vinner av Matprisen, mente juryen. Og ga utmerkelsen til forfatter, forsker og matsosiolog Annechen Bahr Bugge.
Den nybakte vinneren av Matprisen 2025, Annechen Bahr Bugge, jobber som forsker I ved forbruksforskningsinstituttet Sifo ved OsloMet. Hun har studert norske matvaner og norsk matkultur i over tre tiår, og er én av Norges fremste eksperter på feltet.
Fra 2025 til 2028 leder hun forskningsprosjektet FoodStories. Det har som mål å øke forståelsen av Norges mat- og drikkearv og potensialet for verdiskaping, bærekraft og kulturell berikelse.
I går kveld ble hun altså belønnet med Matprisen 2025. Det skjedde under utdelingen på Vippa i Oslo.
Hensikten med den tradisjonsrike prisen, som arrangeres av Debio Marked, er å løfte fram og hedre bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider.
Til grunn for Matprisen, som er blitt arrangert siden 2014, ligger konseptet «Et bærekraftig måltid».
Verdikjeden for mat og drikke er omfattende, og under årets prisutdeling kunne både bønder, forskere, drikkevareprodusenter, kolonialbutikk-, veikro- og kantinedrivere stolt løfte diplomene som ble delt ut i åtte kategorier.
– Raus og smittsom interesse
Men tilbake til hovedprisvinneren, Annechen Bahr Bugge. Her er juryens begrunnelse for hvorfor akkurat hun måtte belønnes med Matprisen 2025.
Den er verdt å leses både to og tre ganger:
«Å invitere andre inn i en verden de fleste ikke kjenner fra før, er noe som kjennetegner årets vinner av Matprisen. Ikke fordi denne verdenen er så ny – heller omvendt. Den maten vi spiser, og den vi ikke spiser, sier noe om hvor vi kommer fra og hvor vi er på vei.
En raushet og smittsom interesse for feltet kjennetegner vinneren, som ikke står på bar bakke, men bygger på både egen innsikt og evnen til å knytte bånd og få andre i tale.
Årets vinner dokumenterer og formidler gjennom det skrevne og det muntlige ord og gjennom bilder. Bare bok gjør ingen klok, men det gjør derimot årets vinner, Annechen Bahr Bugge!»
Her intervjues hun i starten av september av en annen kategorivinner, nemlig Kristoffer Torheim som driver podden «Takk for maten». Han ble kåret til årets formidler.
Om Årets formidler, Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden, sa juryleder Arnt Steffensen følgende:
«Vi trenger mat i magen, og vi trenger hjerneføde, og Årets formidler er prisen for dem som mater hodet.
Blir man noensinne utlært?
Om landbruk tror jeg de fleste knapt har smakt en munnfull og neppe spist seg mett. Skjønt kanskje får man temaet i vrangstrupen i debatter og samtaler man ikke forstår helt betydningen av.
Da er det bra at man har slike som årets vinner, som gjennom nysgjerrighet og appetitt på innsikt, fôrer kunnskap og forståelse til interesserte hoder som ikke vet hvor de skal begynne.
Vinneren er ikke den som har drevet på lengst, men han har allerede satt tydelige spor. Vi sier takk for praten til årets vinner: Kristoffer Torheim!»
- LES OGSÅ: Her er de nominerte til Matprisen 2025
– Årets vinnere er alle gode eksempler på at mye er mulig om vi satser på økologisk og annen bærekraftig produksjon og foredling i dette landet, framhevet juryleder Arnt Steffensen under prisutdelingene.
– Matsystemet er komplekst og verdensomspennende. Prisvinnerne viser at ingen må løse alt selv, og at mye kan gjøres om man griper tak i miljøutfordringene i sin del av helheten, understreket han.
Dette er de andre kategorivinnerne:
- Årets storkjøkken: Kalnes videregående skole i Sarpsborg
- Årets kjøkken: Mortens Kro, Hagan
- Årets produsent: Villbrygg, Oslo
- Årets salgskanal: Fat og Fe, Sandefjord
- Årets råvareprodusent: Hovelsrud gård, Nes på Hedmark
- Debioprisen: Hørte gård, Sylling i Lier.
LES OGSÅ: Hvordan nå 10 prosent økologisk produksjon i Norge innen 2032