Fôrskandalen hos Felleskjøpet
Fikk alvorlige konsekvenser for dyrenes helse
De sterkt forhøyede verdiene av D-vitamin i dyrefôret til Felleskjøpet Agri førte til alvorlige helseskader hos både gris og høns, viser en ny rapport.
I februar ble det kjent at en produksjonsfeil hos Felleskjøpet førte til at det ble tilsatt for mye vitamin D i produksjon av kraftfôr. Fem svinebesetninger og åtte verpehøns besetninger fikk det feilproduserte fôret i seg og måtte avlives.
Flere artikler om fôrskandalen
-
Nortura burde varslet tidligere
-
Dette sier granskningsrapporten om fôrskandalen hos Felleskjøpet Agri
-
Nortura varsler høyere import av egg etter masseavlivningen av verpehøns
-
Den Norske Veritas skal granske fôrskandalen hos Felleskjøpet Agri
-
Danske egg skal forebygge forsyningstrøbbel i Norge
-
Mattilsynet vil vite mer om hvorfor Nortura måtte trekke egg fra markedet
Dyrehelserapporten til Veterinærinstituttet viser at grisene som spiste fôret, fikk blant annet beinskjørhet, skade på hjerte, stemmebånd og nyrer, samt nedsatt allmenntilstand, skriver Nationen.
Måtte avlives
– Dette skadet nyrefunksjonene til dyrene, noe som fører til at beinstrukturen svekkes. Det skjedde gradvis og over tid. Også tilsynelatende friske dyr ville etter hvert blitt syke, forklarer Astrid Søyland Grødem, fagansvarlig for mattrygghet i Nortura.
– I samråd med bøndene besluttet vi å avlive alle de berørte høneflokkene og grisene, av hensyn til dyrevelferden, sier Grødem til avisen.
Hønene som ble eksponert for fôret, fikk mange av de samme symptomene som svin. Seks av flokkene kom fra Nortura-produsenter. Samtlige dyr ble avlivet.
Feilen førte også til at egg til konsum ble tilbakekalt ettersom de ble ansett som en fare for folkehelsen. Nortura tilbakekalte totalt 670 tonn egg.
Nylige artikler
Mange avvik blir ikke avdekket i Mattilsynets kontroller av fôr
Disse får penger til innovasjon i jordbruk og matindustri
Kvier seg for å merke mat med ultraprosessert
Se hvem som vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i 2025
Nytt kart over grå arealer skal bremse nedbygging av kostbare jordområder
Mest leste artikler
Rosiner topper fortsatt verstinglisten
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Få rester av plantevernmidler over tillatt grenseverdi funnet i norskprodusert mat
Coop setter omsetningsrekord for økologiske matvarer