Så fristende kan restemat se ut. Og det er lite som må til for å få det se ut slik heller.
Så fristende kan restemat se ut. Og det er lite som må til for å få det se ut slik heller.

Smart grep mot matsvinn

Her er vinnerne av årets beste resteoppskrift. Prøv ut selv, da vel.

Arancini av resteris, rispizza og brødlasagne er trioen som gikk til topps i årets restematoppskrift. Så hvorfor kaste mat når det er så enkelt å lage noe så godt? 

Publisert Sist oppdatert

For tredje året på rad lette matredder-appen Too Good To Og etter årets beste restematoppskrift, sammen med supermarkedkjeden Meny. 

Konkurransen ble sparket i gang på den internasjonale dagen mot matsvinn. I 2024 var det fylt yoghurtbrød som kapret førsteplassen.

I år var det ekstra stort engasjement. 700 nordmenn sendte inn sine høyst personlige oppskrifter, basert på restemat. I fjør var det «bare» 500 som deltok. Den (litt) imponerende økningen tyder på at folk blir mer opptatt av matsvinn, og det å redde restemat.

Å smake seg fram til de tre beste oppskriftene, viste seg å bli tøffere enn ventet, men her er altså topp 3:

Jurymedlemmene med årets vinnerretter. Fra venstre: Kjartan Skjelde, Ken Vanhoegaerden, Will Palor og Roar Sjåvåg.
Jurymedlemmene med årets vinnerretter. Fra venstre: Kjartan Skjelde, Ken Vanhoegaerden, Will Palor og Roar Sjåvåg.
  • Aranchini av resteris  – sendt inn av Brage
  • Rispizza  – sendt inn av Thea
  • Brødlasagne  – sendt inn av Mathias

– Når det bugner av oppskrifter som redder mat, ja, da er det ikke så enkelt å velge. Det har vært så gøy å gå igjennom alle de innsendte oppskriftene, forteller Roar Sjåvåg, kokk og nestleder i Meny-lauget.

Under årets konkurranse endte juryen med å velge fem retter som gikk videre til prøvesmaking. Blant disse ble det kåret juryens topp 3 hvor altså Brages Arancini (Risboller) med risrester ble pekt ut som vinner.

– Det var utrolig vanskelig å velge, og vi landet til slutt på Arancini som rett og slett tar for seg flere forskjellige middagsrester i en, forteller Ken Vanhoegaerden, daglig leder i Too Good To Go.

– Den har uante muligheter. Ikke bare får du brukt opp all risen du kokte for mye, men også grønnsaker, kjøtt, ost og mye mer du har til overs, svermer han.

Vinneroppskriften: Arancini av resteris, risboller med smeltende kjerne.
Vinneroppskriften: Arancini av resteris, risboller med smeltende kjerne.

Brages reste-Arancini (risboller) lages slik: 

5 dl ferdigkokt ris, gjerne jasmin- eller risottoris 

2 dl kuttede grønnsaker, stekte eller kokte 

2 dl revet ost 

1 egg 

2 dl brødsmuler, eventuelt panko- eller griljermel 

Salt og pepper 

4 ss olje 

– Det er fort gjort å feilberegne mengden ris til middagen, så det her er en genial måte å bruke opp restene på. Den kan også lages på mange forskjellige måter, ivrer Roar Sjåvåg. 

– I tillegg er dette en superenkel rett å lage, og tar faktisk veldig kort tid. Det er bare å blande inn hva enn du har i kjøleskapet. Deretter lager de seg selv i ovnen eller airfryeren, sier han. 

En perfekt matpakke 

Det er ikke alltid enkelt å vite hva du skal ta med deg til lunsj, enten det er på skolen, på jobb eller på tur. 

– Det er så fint med Arancinien at den er så allsidig. Ikke bare kan du gjenbruke nesten uendelig med rester i dem, men den er like god kald som varm og holder seg overraskende crispy gjennom dagen, anbefaler Ken Vanhoegaerden i Too Good To Go.  

Som en liten belønning fikk vinnerne dette:

1. plass: 5.000 kroner i premie fra Meny og ett års forbruk av Too Good to Go (52 poser = 2.548 kroner)

2. og 3. plass: 1.000 kroner i premie fra Meny og 500 kroner hos Too Good to Go (10 poser).

Powered by Labrador CMS