Matprat
Norsk landbruk leverte bra
på flere fronter i 2025
2025 har vært et positivt år for norsk landbruk. Historisk god eplesesong, imponerende teknologiutvikling og flere unge bønder er bare noen av lyspunktene, framhever Matprat.
I en tid som er preget av global uro og økt fokus på beredskap, leverer norsk landbruk konkrete resultater, skriver Matprat i en pressemelding.
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt, er merkenøytralt og jobber på oppdrag fra den norske egg- og kjøttproduserende bonden.
Fra rekordår for norske epler til nye satsinger på dyrehelse og bærekraft, har dette året bydd på flere positive endringer i norsk matproduksjonen.
– Det skjer mye positivt i norsk landbruk som det er viktig å synliggjøre. 2025 viser at vi kan styrke både matsikkerhet og bærekraft samtidig, sier Katrine Lekang, biolog og seniorrådgiver bærekraft i Matprat.
Bedre rekruttering
Etter flere års nedgang i rekrutteringen til bondeyrket, ser trenden ut til å ha snudd: Hver femte bonde er nå under 40 år, som er det høyeste på to tiår. Samtidig holder jordbruksarealene som er i drift seg stabile, og kornavlingene på Østlandet har vært gode.
– Dette er gode nyheter og viser at norsk matproduksjon stadig utvikler seg i en positiv retning, sier Lekang.
I tillegg spiser norske forbrukere mer hjemlige råvarer. Potetforbruket har økt med nesten fem kilo per person det siste året, mens eplesesongen 2025 er den største i moderne tid.
Og siden 2015 er det totale matsvinnet i Norge blitt redusert med 24 prosent.
I grøntproduksjonen bidrar teknologien til redusert bruk av gjødsel og plantevernmidler
Også 2025 har vist at ny teknologi åpner for smartere ressursbruk. Droner brukes for eksempel til å overvåke beitedyr i krevende terreng, mens virtuelle gjerder gjør det enklere å styre beitingen.
I grøntproduksjonen bidrar teknologien til redusert bruk av gjødsel og plantevernmidler, framhever Matprat.
Og gjennom et nytt nasjonalt prosjekt med oppstart i år har svinenæringen tatt et stort steg for bedre dyrehelse, med målsetning om å få alle svinebesetninger over på spesifikk patogenfri-status innen 2030.
Forbrukerundersøkelser fra 2025 viser dessuten at nordmenn har høy tillit til landbruket.
Sju av ti mener Norge bør produsere mest mulig av egen mat, og mange ser matproduksjon som en strategisk ressurs på linje med nasjonalt forsvar, skriver Matprat videre i meldingen.
– Vi ser en tendens til at mange mennesker viser mer interesse for hvordan matproduksjon foregår og er opptatt av nasjonal opprinnelse. Det gir norsk landbruk et godt utgangspunkt, understreker Anne Zondag, sosiolog og samfunnsanalytiker i Matprat.
Nylige artikler
Norsk landbruk leverte bra på flere fronter i 2025
Økologisk satsing må bygge på marked – ikke bare mål
Mange avvik blir ikke avdekket i Mattilsynets kontroller av fôr
Disse får penger til innovasjon i jordbruk og matindustri
Kvier seg for å merke mat med ultraprosessert
Mest leste artikler
Rosiner topper fortsatt verstinglisten
Økologisk satsing må bygge på marked – ikke bare mål
Få rester av plantevernmidler over tillatt grenseverdi funnet i norskprodusert mat
Coop setter omsetningsrekord for økologiske matvarer
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat