Rødt kjøtt er den beste kilden til jern. Her ytrefilet av storfe.
Rødt kjøtt er den beste kilden til jern. Her ytrefilet av storfe.

Matprat

Over halvparten av kvinner
i fruktbar alder får i seg for lite jern

Det er særlig unge kvinner som rammes av jernmangel. De må derfor få bedre informasjon om hvilken type mat som inneholder jernet de trenger, mener ernæringsrådgiver.

Publisert

Norske kostholdsdata viser at over halvparten av kvinner i fruktbar alder får i seg for lite jern. Nesten én av tre ungdomsjenter og gravide kan ha jernmangel. 

For lavt jerninntak kan føre til nedsatt immunforsvar, redusert konsentrasjon og lavere fysisk yteevne. Nok jern er også viktig for normal vekst og utvikling hos barn og unge. 

– Jernmangel er et folkehelseproblem. Det er på høy tid å snakke mer om hvordan sikre nok jern i kostholdet. Et variert kosthold med rent rødt kjøtt er gunstig for jernstatus, sier Eilin Lundekvam By, ernæringsrådgiver i Matprat.

– Det er viktig å få ut balansert og faktabasert kostholdsinformasjon som bidrar til et variert og sunt kosthold og som samtidig sikrer nok jern i kostholdet, mener Eilin Lundekvam By i Matprat.
– Det er viktig å få ut balansert og faktabasert kostholdsinformasjon som bidrar til et variert og sunt kosthold og som samtidig sikrer nok jern i kostholdet, mener Eilin Lundekvam By i Matprat.

Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Hovedoppgaven er å bidra med informasjon og kunnskap om at og inspirere i kostholdsspørsmål. Matprat er merkenøytralt og jobber på oppdrag fra den norske egg- og kjøttproduserende bonden, skriver kontoret i pressemeldingen.

– Mangel på jern rammer særlig unge jenter og kvinner da de har et høyere behov for jern, men det er en del som ikke vet hvilken mat som er bra kilder til jern, sier By.

Rødt kjøtt den beste kilden

Det er flere grunner til at rødt kjøtt er én av våre aller beste jernkilder. Rødt kjøtt har mye jern per porsjon. Det inneholder hemjern, som tas opp tre til fem ganger mer effektivt enn jern fra planter. 

I tillegg har kjøtt noe som kalles «kjøttfaktoren», som øker opptaket av jern fra andre matvarer. Det betyr at kroppen får mer jern ut av måltidet når gode plantekilder til jern, som fullkorn, bønner og linser, kombineres med litt rødt kjøtt. 

Rødt kjøtt er, sammen med grove kornvarer, de største jernkildene i kostholdet vårt.

– Noe av det beste jernet får du faktisk i rødt kjøtt. Det handler ikke bare om hvor mye jern du spiser, men også hvor mye av det som blir tatt opp i kroppen. Så å inkludere moderate mengder med rødt kjøtt i et variert kosthold med mye grovt og grønt, er smart for å sikre god jernstatus, sier By.

Unge kvinner trenger mer jern enn en voksen mann. Samtidig har kvinner et lavere inntak av rødt kjøtt. 

Det er vanskelig å dekke jernbehovet om man spiser lite rødt kjøtt eller ekskluderer det helt

Eilin Lundekvam By, ernæringsrådgiver i Matprat

Dette, kombinert med redusert kjøttinntaket som trender for tiden særlig i yngre målgrupper, kan øke risikoen for at jenter og unge kvinner ikke får i seg tilstrekkelig med jern, advarer ernæringsrådgiveren. 

Matprat mener det er viktig å få ut balansert og faktabasert kostholdsinformasjon som bidrar til et variert og sunt kosthold og som samtidig sikrer nok jern i kostholdet.

– Det er vanskelig å dekke jernbehovet om man spiser lite rødt kjøtt eller ekskluderer det helt. Ja, grove kornprodukter, bønner, linser og noen grønnsaker gir oss jern, og er matvarer mange med fordel kan spise mer av – av flere grunner. Men vi kvinner trenger begge deler for å få i oss nok jern, framhever Eilin Lundekvam By.

Jernmangel utvikles gradvis, og mange er ikke klar over at de har lave jernlagre, legger hun til. 

Kvinner i fruktbar alder er særlig utsatt grunnet menstruasjon, men også små barn, gravide, ammende og idrettsutøvere har økt jernbehov.

– Det er selvfølgelig flere måter å sette sammen et sunt kosthold på. Man ikke spise rødt kjøtt for å få i seg nok jern. Men, det blir betydelig lettere å få i seg nok jern om man spiser en biff med jevne mellomrom – spesielt for unge jenter i vekst som trenger en del jern, poengterer ernæringsrådgiveren i Matprat.

Powered by Labrador CMS