Landbruksdirektoratet
Ny anbudskonkurranse om beredskapslagring av matkorn åpnet
Innen 2029 skal Norge ha etablert beredskapslagring av 82.500 tonn matkorn. Nå utlyses konkurransen om nye kontrakter. Tilbudsfristen er satt til 18. november.
Oppbyggingen skjer ved at staten kjøper inn 15.000 tonn korn per år, til staten eier 82.500 tonn mathvete. Dette tilsvarer rundt tre måneders forbruk av korn til bakerier, industri og husholdninger. Det er kun mathvete som skal beredskapslagres, opplyser Landbruksdirektoratet.
Flere relaterte artikler
-
Nordmenn får øynene opp for bygg
-
Det går mot et stort overskudd av bygg
-
Færre produsenter driver økologisk, men øko-arealet har økt noe i 2024
-
Venter god kornhøst – men rekordmye bygg skaper utfordringer
-
Siste matkorn-kontraktene på plass
-
Superkornet nesten ingen vil spise
-
Frykter ubalanse i kornmarkedet i 2025
-
Mye regn gir trolig lavere kornavling
-
Årets kornavling blir trolig 50 prosent større enn den i 2023
-
Foreslår første bevilgning for å komme i gang med beredskapslagring av matkorn
Landbruksdirektoratet utlyser altså nå kontraktskonkurransen om kornlevering for oppstart av lagring høsten 2026 og høsten 2027.
Dette er andre trinn i regjeringens oppbyggingsplan for beredskapslagring av matkorn. I juni i år inngikk Landbruksdirektoratet kontrakter for 2024 og 2025, for hele den utlyste mengden på 30.000 tonn korn.
De fire aktørene som har fått kontrakt på å lagre korn med oppstart i 2024 og 2025 er Norgesmøllene AS, Fiskå Mølle AS, Strand Unikorn AS og Lantmannen Cerealia AS.
Kontraktene for lagring fra 2028 og 2029 lyses ut i mars/april 2025, opplyser direktoratet.
Det er Landbruks- og matdepartementet som har det overordnete ansvaret for beredskapslagringen, mens Landbruksdirektoratet organiserer og forvalter den og inngår kontrakter med driftsoperatører som gjennomfører innkjøp og lagring av beredskapskornet.
- Alt du trenger å vite om tilbudskonkurransen finner du her.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat