Nye biearter kommet til i Norge, mens andre er blitt borte
De siste årene er tre-fire nye arter av bier blitt sett i Norge. Samtidig har omtrent like mange forsvunnet, forteller en insektekspert fra NTNU.
De siste årene er tre-fire nye arter av bier observert i Norge. Samtidig har omtrent like mange arter forsvunnet.
Flere relaterte artikler
-
Verdens birøktere fra over 120 land samlet i Skandinavia
-
Ivrig ambassadør for norsk honning
-
Nytt samarbeid skal gi norsk honning et løft
-
Birøkt utgjør liten trussel for ville bier
-
Fant plantevernmidler i norsk honning: foreslår omfattende kartlegging
-
Birøktnæringen protesterer mot Mattilsynets foreslåtte restriksjoner
Det finnes 212 biearter i Norge per 2025, opplyser forskere til Gemini. Det inkluderer humleartene.
Det etter at rundt ti biearter forsvant fra Norge i tidsperioden 1915 til 2015.
– I løpet av de siste ti årene har vi antakelig mistet fire arter til, sier insektekspert Frode Ødegaard, førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.
Bakkebåndbie, reliktjordbie, tannvepsebie og sølvvepsebie er ikke blitt sett i Norge siden 2015.
Artene er ikke utdødd andre steder, påpeker Ødegaard.
På grunn av klimaendringer?
Men så har altså tre-fire nye arter kommet til Norge, kanskje på grunn av endringer i klimaet.
De siste årene har det vært mye oppmerksomhet rundt truede insektarter, særlig humler og villbier – med økt interesse for å så blomster som kan hjelpe artene finne næring.
Ifølge Ødegaard byr det på ekstra problemer når en art er sær i kost og levevis, kanskje bare interessert i én blomsterart og i et avgrenset område.
– Spesialistene har størst problemer. Generalistene greier seg bedre, sier forskeren.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat