Kunnskapsdeling og fellesskapstenkning står i sentrum på birøkternes verdenskongress som for tiden går av stabelen i København.
Kunnskapsdeling og fellesskapstenkning står i sentrum på birøkternes verdenskongress som går av stabelen i København.

Apimondia 2025

Verdens birøktere fra over 120 land samlet i Skandinavia

For første gang på over 70 år arrangeres den internasjonale birøkterkongressen Apimondia i Skandinavia. København er blitt globalt samlingspunkt for bier, birøkt og pollinering.

Publisert Sist oppdatert

Deltakere fra mer enn 120 land er påmeldt Apimondia 2025. Verdenskongrensen varer til og med 27. september. Blant deltakerne er (selvsagt) birøktere, forskere, tilbydere av ulike produkter og andre med interesse for bienes fascinerende verden.

Det er ventet at over 7.000 birøkt-entusiaster tar turen til The Bella Center i København, Scandinavias største konferanse- og utstillingssenter. Årets verdenskongress for birøktere arrangeres i tett samarbeid mellom Apimondia og birøkterorganisasjonene i Norge, Sverige og Danmark. 

Skandinavisk birøkt er både innovativ og dypt forankret i tradisjon

Katrine Røed Meberg, generalsekretær i Norges Birøkterlag

«Kongressen blir ikke bare en unik mulighet til å oppleve birøkt fra hele verden, men også en anledning å se nordisk samarbeid, ren honning og et sterkt engasjement for bier og biologisk mangfold fra nært hold, skriver Norges Birøkterlag i en pressemelding. 

– Skandinavisk birøkt er både innovativ og dypt forankret i tradisjon, poengterer Katrine Røed Meberg, generalsekretær i Norges Birøkterlag og norsk representant for de tre nasjonale birøkterorganisasjonene. 

– Vi ønsker å vise hvordan bier, mat, forskning og bærekraft henger sammen i våre nordiske samfunn, legger hun til. 

Hva skjer på Apimondia 2025?

Her er noen godbiter som verdenskongressen har å by på:

  • ApiExpo – en stor internasjonal utstilling med over 200 stands, hvor bedrifter fra hele verden viser frem produkter, innovasjoner og tjenester knyttet til bier og birøkt.
  • Faglig program med over 300 foredrag om blant annet pollinering, biplanter, biehelse, klima, økosystemer, apiterapi, birøkterprodukter og teknologi. 
  • Global honningbar – med anledning til å smake de beste honningene fra 40 nasjoner. 
  • World Beekeeping Awards – birøktens verdensmesterskap, der de beste produktene og oppfinnelsene vurderes av en internasjonal jury. 
  • Turer – gruppereiser før, under og etter kongressen, med besøk hos birøktere i Norge, Sverige og Danmark. 
  • BeeBonding.com – en digital plattform for ekte skandinavisk gjestfrihet, framhever Norges Birøkterlag i pressemeldingen. Her åpner birøktere sine hjem og bigårder for besøkende. 
  • Fra Norge vil flere birøktere og bieforskere gå på scenen for å presentere forskningsresultater eller holde foredrag om birøkt og honning. 
  • En som allerede har holdt foredrag, er Einar Johansen, birøkter i Lofoten. Han har snakket om arktisk birøkt.

På 68° nord driver han én av verdens nordligste bigårder med 30 bifolk. Her må biene klare mer enn sju måneder i vinterdvale. Regionen har ikke varroamidd (som er en plage for honningbier over det meste av verden), eller andre sykdommer som bier kan rammes av, opplyser Norges Birøkterlag. 

Arktisk birøkt preges av ekstremt vær og lange vintre, noe som fordrer nøye tilpasning av utstyr og timing for å lykkes. Honningen får sitt preg fra både selje, villbringebær, hvitkløver, syrin, mjødurt og røsslyng. 

Kongressen er åpen for alle og vil være en spennende opplevelse for birøktere, forskere, bedrifter og matentusiaster, synes Norges Birøkterlag.

Powered by Labrador CMS