Urbant landbruk
Økern Portal har verdens beste takhage
Takhagen på Økern Portal er blitt kåret til å være verdens beste hedret – og et forbilde innen innovasjon, biologisk mangfold, teknikk, sambruk og sosial bærekraft.
I konkurranse med næringsbygg fra hele verden ble Økern Portal i Oslo var vunnet prisen for det beste taket. Kåringen er blitt gjennomført av World Green Infrastructure Network, der Norsk forening for grønn infrastruktur inngår.
Les mer om urbant landbruk
Prisene deles ut til prosjekter som skaper bedre lokalsamfunn, gir velvære, og bidrar til å ta ned klimabelastning. I takkategorien var det 25 nominerte bygg, opplyser.
I juryens begrunnelse heter det at «Økern Portal har en stor bredde av levende grønne løsninger som kan bli innført på takflater. Det store omfanget av samlingsplasser og rekreasjonsområder gir stor verdi for byggets leietakere og gjester. Bygget er svært fremtidsrettet.»
– Økern Portal har Europas største offentlig tilgjengelige, spiselige takhage. Taket er det mest synlige beviset på de ambisjonene vi har hatt for bygget, understreker Richard Groven, forvaltningsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring.
Det er Oslo Pensjonsforsikring som har utviklet og eier bygget.
Det huser blant annet kontorlokaler, restauranter og treningssenter og har altså Nord-Europas største spiselige takhage, og nå verdens beste.
– Det føles godt at innsatsen som alle har lagt ned for å utvikle denne visjonen, blir anerkjent og verdsatt av så mange, medgir Richard Groven.
Utstillingsvindu for urbant landbruk
I takhagen på Økern Portal dyrkes grønnsaker som brukes i restaurantene på bygget. Naboer er med i samdyrkelag, en løpebane og apparater kan brukes til trening, og det er mange fine utsiktspunkter og samlingsplasser for rekreasjon, framhever Richard Groven.
– Visjonen til Økern Portal har vært å skape et bærekraftig felleskap mellom næring og nærmiljø. Vi har ønsket å utvikle noe som gir verdi til byens innbyggere, sier forvaltningsdirektøren.
– Det er derfor en glede å oppleve hvordan folk fra hele Oslo bruker taket til dyrking, trening, rekreasjon og opplevelser for store og små, lsynes han.
Groven legger til at taket også har en viktig rolle for å fordrøye regnvann slik at oversvømmelser i nærområdet i større grad kan unngås. Fordrøyning er en prosess hvor regn-, flom- eller spillvann holdes tilbake for å dempe og forsinke avrenning til områder som ligger nedstrøms.
Visjonen har vært rettesnoren for både arkitektene i Dark, landskapsarkitektene i Lark Landskap, entreprenøren Vedal og bybøndene i U.reist. Det er sistnevnte som dyrker de grønne miljøene på Økern Portal.
– U.reist har gjort en fantastisk jobb med å vise hvordan frukt, urter og grønnsaker kan dyrkes i byen. Deres prestasjoner har bokstavelig talt vært nybrottsarbeid, og deres erfaringer er til nytte for veldig mange andre prosjekter, roser Richard Groven.
– Det er i stor grad deres fortjeneste at Økern Portal er blitt et internasjonalt utstillingsvindu for urbant landbruk, mener han.
U.reist har gjort en fantastisk jobb med å vise hvordan frukt, urter og grønnsaker kan dyrkes i byen. Det er i stor grad deres fortjeneste at
Økern Portal er blitt et internasjonalt utstillingsvindu for urbant landbruk
Økern Portal er et såkalt BREEAM-NOR Excellent-bygg som har oppnådd energiklasse A. Prosjektet har hatt søkelys på bærekraft både i utbyggings- og driftsfasen.
Byggets utforming har vært viktig for å kunne lage Europas største spiselige takhage på toppen.
Taket på Økern Portal strekker seg over flere etasjer som én sammenhengende flate, der helninger og høydeforskjeller skaper en opplevelse av et dynamisk, grønt og levende landskap.
– Vi er stolte av hvordan takparken fungerer som et aktivt og mangfoldig samlingssted i høyden, og som en naturlig del av nærmiljøet for beboerne på Økern og Løren, sier Sindre Andersen Gåsvik, prosjektleder i Dark Arkitekter.
– Takhagen er en integrert del av byggets økologiske og sosiale infrastruktur. Det er designet for biologisk mangfold, for å dyrke urbane avlinger, og for å være en grønn lunge over byen, legger Nina Dybwad til.
Hun er daglig leder i Lark Landskap.
Av 7.000 kvadratmeter på taket er 5.000 viet til dyrking av frukt, urter og grønnsaker. Det er åpent i sommerhalvåret og besøkes hver dag av barnehager og skoler.
Taket fungerer som et rekreasjonsområde for både byggets leietakere og for de som bor i nærmiljøet, understreker byggets eier, Oslo Pensjonsforsikring.