Mona Nynes, eieren av Hitra Gårdsmat, midt mellom godbitene som lagres i grotten på den hjemlige gården.
Mona Nynes, eieren av Hitra Gårdsmat, midt mellom godbitene som lagres i grotten på den hjemlige gården.

Konge over årets oster

Økologisk ost fra Hitra til topps i NM

Kongeosten fra Hitra gårdsmat på Helgebostad er økologisk – og nybakt vinner av årets Norgesmesterskap i ost. 

Publisert Sist oppdatert

Den sikret seg dermed tittelen Årets Ost. Kongeosten ystes på økologisk, rå kumelk og modnes i 12 til 15 måneder i grottene på Hitra.

– Dette er rett og slett vanskelig å ta innover seg, sa en gledesstrålende Mona Alexandra Nynes da avgjørelsen hadde falt. 

Det er hun som driver Hitra Gårdsmat

Nynes understreker at hun har «stor respekt for all den gode osten som lages rundt omkring i landet». 

Slik ser den ut, den økologiske Kongeosten fra Hitra Gårdsmat som gikk til topps i NM i Ost 2025.
Slik ser den ut, den økologiske Kongeosten fra Hitra Gårdsmat som gikk til topps i NM i Ost 2025.

– At vi er i toppen, er en fantastisk bekreftelse på den jobben vi gjør. Vi er et team på fire som gjør alt fra bunnen av. At Kongeosten vant, er rett og slett bare helt konge, synes prisvinneren fra havgapet nordvest for Hitra.

Hun kjøpte gården i 2019 og beskriver veien fram til i dag som både arbeidsrik og eventyrlig.

Og her er juryens begrunnelse for hvorfor den synes at den økologiske Kongeosten hadde fortjent tittelen som Norges beste ost i 2025:

«Produktet er godt anvendelig, det er et økologisk produkt. Produsenten har mange gode produkter som mange kjenner til. Navnet står i stil til produktet. Fast ost med en balansert smak, litt skarp ettersmak som gjør osten veldig god. Godt og spennende alternativ fra Hitra Gårdsmat.»

Stor etterspørsel

Kongeosten er allerede utsolgt på grunn av enorm interesse etter at den ble kåret til landets beste i NM i Ost. Matcompaniet varsler på sine nettsider at tilgangen blir dessverre mye lavere enn etterspørselen de neste måneder. Trolig blir det ikke skikkelig volum får andre kvartal i 2026.

Så Norgesmester-tittelen kaster allerede av seg.

– Vi er nesten utsolgt. Har noe igjen, svarer Mona Nynes på spørsmål fra Økologisk24. Og lover moden ost leveringsklar når julemarkedet i Trondheim starter.

Jeg vil påstå at alle de 17 ostene som gikk videre til finalen, ville kunne gjort det sterkt også i VM-sammenheng

juryleder Svein Erik Backlund

Kongeosten til Hitra Gårdsmat har en lang merittliste. Den ble kåret til årets produkt på Trøndersk Matfestival i 2014 og vant gull på landsutstillingen for gardsost i 2013, samt sølvmedalje på Nordisk ostefestival 2014.

I 2015 vant den gull i NM for første gang. Kongeosten er også blitt kåret til årets økologiske produkt i både i 2023 og 2025 på Trøndersk Matfestival som arrangeres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Hitra Gårdsmat kan også pynte seg med Dagrosprisen for god dyrevelferd.

Her er de ti beste fra årets Norgesmesterskap i Ost:

1. plass: Hitra Gårdsmat med den økologiske Kongeosten 

2. plass (delt): Gangstad Gårdsysteri AS med Nidelven Blå 

2. plass (delt): Thorbjørnrud Ysteri/Kjekshus gård med Rød Ku 

4. plass: Skimaker´n og Budeia- Handlaget Olestølen mikroysteri med Blåtimen 

5. plass: Braskerudsætra med Sæterpultost (5 uker) 

6. plass: Undredal Stølsysteri SA med Kvot Undredal, vellagra 

7. plass: Kandal Ysteri og Gardsmat med Kandalsost 

8. plass: Almgard Is med Økologisk Gouda ost, mellomlagret 

– Vi mister fagkunnskapen som bidrar til vår mattrygghet og har derfor behov for en ystefaglig rådgiver, forklarer Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost.
– Noe som karakteriserer kulturen i organisasjonen, er at vi ønsker å spille hverandre gode, understreker Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost.

9. plass: Krogedal Gårdsdrift med Halvfast/Fjellmann Lagra 

10. plass: Ystelyst Håndverksysteri med Hvit geitost vellagret

Også i år har det vært en salig blanding av ost – både i den tradisjonelle enden av skalaen og den mer moderne. Nivået på ostene har vært ekstremt høyt, synes juryleder Svein Erik Backlund. 

– Jeg vil påstå at alle de 17 ostene som gikk videre til finalen, ville kunne gjort det sterkt også i VM-sammenheng. Kongeosten er en helt fantastisk verdig vinner med lang, deilig ettersmak og klare smaksnoter, mener han. 

Hele 304 oster fra 77 produsenter har deltatt i årets konkurranse. I tillegg til Topp 10, ble det også kåret kategorivinnere.

– Noe som karakteriserer kulturen i organisasjonen, er at vi ønsker å spille hverandre gode. Med kategorivinnere kan vi i større grad synliggjøre mangfoldet av håndverksost og de ulike ostetypene, framhever Camilla Sæbjørnsen, daglig leder i Norsk Gardsost. 

Årets nyhet under Norgesmesterkapet var at Norsk Gardsost har tatt opp igjen tradisjonen med å kåre smør og rømme som egne kategorier. De ble bedømt på Dyrsku’n i Seljord. Det kom inn 29 smør og rømmetyper.

Powered by Labrador CMS