Årets produsent 2025
Villbrygg – gründerbedriften som sverger på økologisk drikke med norsk smak
Villbrygg, gründerbedriften som er kjent for sine alkoholfrie drikker, basert på økologiske ingredienser, har vunnet kategoriprisen «Årets produsent» under Matprisen 2025.
Villbrygg AS i Oslo ble etablert i 2018 og er dermed fortsatt en ung bedrift, men en som åpenbart er blitt en suksesshistorie.
Gründerne bak selskapet, Vanessa Krogh og Cornelia Øiestad, erfarte gjennom sin tid i restaurantbransjen at det var et stort behov for alkoholfrie alternativer som kunne konkurrere smaksmessig med alkoholholdige drikker, skriver selskapet på sine nettsider.
Villbrygg har utviklet en helt ny kategori med drikkevarer, med fokus på det mangfoldet av smaker som finnes i norsk natur.
- LES OGSÅ: Her er de nominerte til Matprisen 2025
Bedriften produserer komplekse alkoholfrie drikker av norsk natur, i tett samarbeid med økologiske bønder og sankere, framhever vinimportør Moestue Grape Selections i Oslo i en pressemelding.
Bedriften er Debio-sertifisert for sin økologiske drikkeproduksjon.
I 2024 vant drikkeprodusenten også den regionale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Oslo.
Det er Innovasjon Norge som deler den ut hvert år, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for dem som har lykkes med å etablere og drive en bedrift eller en næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
Villbryggs drikkevarer er i dag å finne på menyen hos over 50 Michelin-restauranter over hele verden.
«Selskapet er et eksempel på norsk gründersuksess, folkefinansiert av nærmere 3.000 aksjonærer i Norge og støttet av Innovasjon Norge», skriver vinimportøren videre.
Helt ny kategori drikkevarer
Villbrygg ble altså etablert med en visjon om å skape en helt ny kategori av drikkevarer.
Med et dedikert fokus på økologiske ingredienser og ville vekster fra norsk natur, har produsenten bygget opp en helt ny forsyningskjede i tett samarbeid med lokale bønder og sankere, poengterer Moestue Grape Selection.
Denne tilnærmingen, som sikrer bærekraftig høsting og produksjon, og hvor naturens mangfoldige smaker foredles, var da også sentral i juryens fargerike begrunnelse for at akkurat Viltbrygg burde kåres til kategorivinner «Årets produsent» under utdelingen av Matprisen 2025:
«Årets vinner skaper et bånd fra natur til kultur. Den lar smaksrikdommen komme fram, og lar det ville skje i glass så vel som i flaske. Å drikke eliksirer som kombinerer det beste fra biodynamiske gårder med den ville naturen er heller ikke verst. Gratulerer, Villbrygg!»
Villbryggs filosofi handler om å spille på lag med naturen og gjøre alkoholfri drikke til en naturlig del av den norske drikkekulturen, framhever Moestue Grape Selection i pressemeldingen.
– Prisen er en fantastisk anerkjennelse av det vi tror på og jobber for. Vårt fokus på ville vekster gir drikkene en unik smaksprofil, og forteller en viktig historie om norsk natur og tradisjon, understreker Vanessa Krogh, daglig leder og én av gründerne av Villbrygg.
– Vi er begeistret over at arbeidet vårt blir lagt merke til, både her hjemme og internasjonalt. Prisen gir virkelig motivasjon til å stå på videre, synes hun.