Synspunkt
Offentlige matinnkjøp? Det må sterkere lut til enn oppmuntring og veiledning
Oppmuntring og veiledning er vel og bra, men dersom man skal kople på de offentlige kjøkkenene for å nå 10-prosentsmålet for økologisk matproduksjon, må det sterkere lut til.
Arnt Steffensen er leder av Kost- og ernæringsforbundet som er tilsluttet Delta. Kost- og ernæringsforbundet er
en yrkesorganisasjon for kokker i offentlig sektor, i hovedsak storkjøkken på
sykehus, sykehjem, sentralkjøkken og institusjoner.
Jeg leste intervjuet deres med Tor Jacob Solberg, lederen av Norsk Bonde- og Småbrukarlag, der han peker på offentlig sektor som nøkkelen for å nå 10-prosentsmålet for økologisk matproduksjon.
Solberg har gode poenger, men jeg har et par kommentarer.
I regjeringens nasjonale strategi for økologisk jordbruk, punkt 6 på 10-punktslisten, står det at regjeringen «oppmuntrer kommuner og fylkeskommuner til å inkludere økologisk mat i lokale og regionale strategier».
Videre vil regjeringen «vektlegge informasjons- og veiledningstiltak mot storhusholdninger, slik at økologiske alternativer benyttes i større grad».
Det må stå svart på hvitt at alle offentlige kjøkken skal kjøpe minimum 10 prosent økologisk.
Oppmuntring og veiledning er vel og bra, men dersom man skal kople på de offentlige kjøkkenene, må det hardere lut til. Da trenger man en endring i loven om anskaffelser.
Da må det stå svart på hvitt at alle offentlige kjøkken i landet skal kjøpe minimum 10 prosent økologisk.
Flere relaterte artikler
-
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
-
Nysgjerrig på økologisk landbruk? Da er dette noe for deg
-
Skjerpede fôr-krav står ikke i veien for økologisk melkeproduksjon
-
Sverige best på økologisk i Norden – og det med god margin
-
Færre produsenter driver økologisk, men øko-arealet har økt noe i 2024
Så lenge det ikke står noe om dette i anbudsrunder og rammeavtaler, handler offentlige anbud i hovedsak om pris. Slik har det alltid vært, og slik kommer det alltid til å være.
Jeg tror de fleste kjøkkensjefer på offentlige institusjoner vil være positivt innstilt til å øke andelen økologiske råvarer – for bærekraft, miljø og samfunnsansvar står sterkt i kjøkkenbransjen.
Det handler også om penger
Men så er det slik at ting må henge sammen, og det er her det blir vanskelig – for dette handler også om penger:
- Offentlige storkjøkken har generelt stramme matbudsjetter.
- Innkjøp av råvarer bestemmes gjennom offentlige anbud og rammeavtaler.
- Så å si alle kommuner skal spare penger.
- Matvareprisene øker, også innen storhusholdning.
- Økologiske matvarer er per i dag generelt mye dyrere enn ikke-økologiske.
Sånn sett nikker vi til Solbergs konklusjon i slutten av intervjuet, at det ikke bare trengs friske penger, men også systemendringer.
Vårt poeng er at dette i så fall ikke bare trengs i landbruket, men også inn mot storkjøkkenene.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat