Internasjonal statistikk
Global etterspørsel etter økologisk mat høyere enn noensinne
Nye tall om økologisk jordbruk viser at både produksjon og markedsverdi vokser raskt – også her i Norden, melder Økologisk Norge.
Det globale markedet for økologisk mat fortsetter å vokse, skriver Økologisk Norge på sine nettsider.
Tall fra den årlige rapporten, som er utgitt av det sveitsiske forskningsinstituttet Research Institute of Organic Agriculture, viser at både arealet og omsetningsverdien øker jevnt.
Rapporten bygger på data fra hele 188 land og gir dermed et helhetlig bilde av utviklingen.
Dette er nøkkeltallene for 2023:
- 98,9 millioner hektar jordbruksareal ble drevet økologisk.
- Minst 4,3 millioner økologiske produsenter var registrert. Tallet er trolig høyere på grunn av uregistrerte småskalaprodusenter, påpeker Økologisk Norge.
- Økologiske mat- og drikkevarer omsatte globalt for 136,4 milliarder euro.
- 2,1 prosent av verdens jordbruksareal ble driftet økologisk.
Forskningen viser at både produksjon og etterspørsel øker i takt med en mer miljøbevisst forbrukeratferd over hele verden.
Norge i øko-landskapet
I Norge utgjør for tiden rundt 4 prosent av jordbruksarealet økologisk. Myndighetene har satt som mål å øke dette til 10 prosent innen 2032.
Dersom målet nås, vil Norge nærme seg Danmark (11,6 prosent), Finland (13,7 prosent) og Sverige (18,3 prosent).
Ifølge Landbruksdirektoratets rapport Produksjon av økologiske jordbruksvarer 2024 har produksjonen av økologisk melk, korn, fjørfe og egg økt det siste året.
Samtidig har kjøttproduksjonen gått noe ned. For frukt og grønt ble deler av produksjonen solgt som konvensjonelle varer.
Totalt økte omsetningen av økologiske matvarer med 7,8 prosent fra 2023 til 2024, en vekst som var større enn den generelle prisstigningen i det norske matmarkedet.
Den norske målsettingen om 10 prosent økologisk areal, er inspirert av EUs Farm to Fork-strategi fra 2020, som har som ambisjon at 25 prosent av EUs jordbruksareal skal være økologisk innen 2030.
Foreløpig er det bare Østerrike som har nådd målet, med 27,3 prosent økologisk drift, mens Estland, Portugal, Italia og Sverige følger tett bak.
FiBL er internasjonalt kjent for sine langsiktige feltforsøk, kalt DOK-studiene, som sammenligner biodynamisk, økologisk og konvensjonelt jordbruk.
Forsøkene startet i 1978 og regnes som de mest langvarige, kontinuerlige vitenskapelige studiene av sitt slag, skriver Økologisk Norge.
Etter 45 år viser resultatene at økologiske systemer gir bedre jordhelse, større biologisk mangfold og lavere miljøbelastning enn konvensjonelle systemer.
Avlingene er noe lavere – rundt 85 prosent av konvensjonelle avlinger – men økologisk drift bruker mindre kunstgjødsel, energi og plantevernmidler, og jorda viser høyere motstandskraft mot sykdom og tørke, minner Økologisk Norge om.
Forskerne konkluderer slik:
«Økologiske jordbruksmetoder tilbyr bærekraftige løsninger på noen av vår tids mest presserende utfordringer. De er klimavennlige, øker jordas fruktbarhet og gir stabile avlinger over tid.»
Og ikke minst: flere forbrukere ønsker mat som er produsert med hensyn til miljø, klima og dyrevelferd, minner Økologisk Norge om.
Trenden støttes av ernæringspolitiske anbefalinger, som EAT Lancet-kommisjonens reviderte rapport, som stadig peker på behovet for mer plantebasert og mindre animalsk kosthold globalt.
Dersom kjøtt- og meieriprodukter skal inngå i et bærekraftig kosthold framover, må produksjonen være ressurs- og miljøeffektiv, mener forskerne.
Her kan økologiske jordbruksmetoder bidra – ved å kombinere høy ernæringsmessig kvalitet med driftsformer som styrker jordas fruktbarhet og reduserer klimagassutslipp.
Kildeliste og rapporter:
Nylige artikler
Global etterspørsel etter økologisk mat høyere enn noensinne
– Forskjeller i barns kosthold et varsko
Skal sjekke om plantevernmidler må trekkes fra det norske markedet
Grønne Folk fra Frosta kåret til årets flinkeste matreddere
Lufter muligheten til et nasjonalt nettverk for offentlige matinnkjøp
Mest leste artikler
Økern Portal har verdens beste takhage
Økologisk vokser videre hos Oda
Matsvinn i norske husholdninger: Hvordan redusere matavfall
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Vil innføre avgift på ultraprosessert mat