
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen
Lover at intensjonsavtalen om forpliktende øko-tiltak blir klar før jul
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) har satt seg som mål at intensjonsavtalen som skal forplikte til konkrete øko-tiltak, skal undertegnes før jul.
Da Sandtrøen gjestet høstkonferansen Mat & Marked i dag, som i år ble arrangert av Økologisk24, var han både optimistisk og entusiastisk på vegne av norsk økologisk matproduksjon – og muligheten til å nå det nye nasjonale målet om 10 prosent.
Økologisk24 hadde da utfordret ham på forhånd med spørsmålet om han virkelig hadde tru på at regjeringens ferske øko-strategi ville sørge for at Norge endelig ville lykkes med å nå et økologisk produksjonsmål etter at flere regjeringer hadde mislyktes med det siden årtusenskiftet.
Svaret hans var krystallklart:
– Ja, jeg tror at vi kan nå målet om økologisk drevet areal på 10 prosent innen 2032, sa Sandtrøen.
– Bedre forutsetninger nå
Landbruks- og matministeren forklarte sin optimistiske holdning med at forutsetningene for å lykkes denne gang, er annerledes enn da Stortinget vedtok sitt første mål for norsk landbruk i 1999.
Han pekte på at dagens konfliktfulle, geopolitiske situasjon med kriger i både Ukraina og Gaza skapte stor usikkerhet.
– Vi er inne i en tid hvor flere og flere synes at nok mat er like viktig som å øke budsjettene for å sikre et sterkt forsvar, understreket statsråden.
Konsekvensen er at menneskene søker trygghet, og at mattrygghet og norsk selvforsyning er blitt ekstra viktig for dem. Med matsikkerhet menes at menneskene til enhver tid har tilgang til nok, trygg og næringsrik mat.
En annen observasjon er et sterkere ønske i befolkningen om mer kunnskap om hva maten er laget av, en tredje er trenden at flere er blitt opptatt av helseaspektene ved mat, altså et bevisst søken etter sunn og bærekraftig mat, mente han.
Sandtrøen mente at dette er gode forutsetninger for å få til endringer.
Han pekte i denne sammenheng på at det har skjedd en positiv i omsetningen av økologisk melk i det siste.
– Også økologisk grønt har et markedspotensial som vi politikere må bidra til å få forløst, sa landbruks- og matministeren og skapte med dette forventinger hos grønnsaksbonden Anders Hørthe som driver tradisjonsrike og innovative Hørte gård i Sylling i Lier.
Men tilbake til den nevnte intensjonsavtalen.
Et sentralt tiltak i regjeringens nye øko-strategi er å få medlemmene av den nasjonale ressursgruppen (se faktaboks til høyre) til å inngå en intensjonsavtale. I den skal aktørene forplikte seg til konkrete samarbeidstiltak og grep som skal løse opp flaskehalser i dagens system og få opp farta på landets økologiske matproduksjon.
I juni i år inviterte landbruks- og matministeren derfor aktører fra verdikjeden for økologisk mat til et kick-off-møte – for å høre hva de kan tenke seg å bidra med for å nå målet om 10 prosent økologisk jordbruksareal, og økt omsetning av økologisk mat og drikke innen 2032.
11. april presenterte Sandtrøen den etterlengtede reviderte nasjonale strategien «Fra økologisk jord til middagsbord» på Bygdø Kongsgård, hovedstadens største produsent av økologisk melk.
I den lister regjeringen opp ti punkter som skal bidra til å nå det nye målet for økologisk jordbruk i Norge, blant annet tiltaksplaner for økt produksjon og omsetning av økologisk frukt og grønt, økologisk korn og økologisk melk.
Noe av dette ble påbegynt under årets jordbruksoppgjør.
Ett av punktene i tiltaksplanen er å styrke den nasjonale ressursgruppen for økologisk jordbruk, og inngå en intensjonsavtale som forplikter mataktørene, inkludert dagligvarekjedene, til konkrete grep for å få fart om omsetningen av norsk økologisk mat. Gjerne etter mønster av Grøntløftet.
Og det er denne intensjonsavtalen som landbruks- og matminister ønsker å få undertegnet før landets befolkning benker seg rundt julematen.
– Jeg inviterer derfor flere mataktører til å være med på denne intensjonsavtalen, sa han under konferansen, før han slo et slag for både norsk økologisk og konvensjonell matproduksjon.
– Økologisk gjør konvensjonell jordbruk sterkere og landets matproduksjon mer robust, understreket Nils Kristen Sandtrøen.
– Vi som brenner for matsikkerhet, lokalmat og økologisk, har vind i seilene nå, sa en optimistisk landbruks- og matminister.
Invitasjonen om å bli med på intensjonsavtalen om håndfaste øko-grep, er herved sendt til flere. Og signaturen under denne avtalen kan bli en julegave som ikke bare landets øko-produsenter vil sette pris på.
- LES OGSÅ: – Trang ramme rammer også økobonden