Endringer i anskaffelsesloven
Muntlig høring om offentlige innkjøp viktig for landets lokalmatprodusenter
Næringskomiteen på Stortinget inviterer til høring om de foreslåtte endringene i anskaffelsesloven. Lokalmatprodusenter bør kjenne sin besøkelsestid.
Som Økologisk24 har skrevet flere ganger tidligere, vil Støre-regjeringen gjøre det enklere for det offentlige å kjøpe inn mer norsk, lokalprodusert mat og drikke. Kortreist mat og drikke, med andre ord.
I midten av mai la den derfor fram et forslag om endringer i Lov om offentlige anskaffelser. Nå er det Stortingets næringskomité som skal ta seg av behandlingen og inviterer til høring tirsdag 11. november.
Fristen for å søke om å få delta er satt til tirsdag 30. oktober klokka 12. Næringskomiteen skal etter planen avgi sin innstilling til Stortinget tirsdag 2. desember.
Det er særlig disse punktene som er interessant (og viktig) for lokale matprodusenter:
- Innslagspunktet for når regelverket kommer til anvendelse, heves fra nå 100.000 kroner (eksklusive merverdiavgift) til 300.000 kroner (eksklusive merverdiavgift).
- Forslaget om å oppheve anskaffelseslovens § 4 om grunnleggende prinsipper medfører at de EØS-rettslige prinsippene ikke lenger skal gjelde for de mindre anskaffelsene som ikke omfattes av EØS-retten. Det vil sørge for enklere regler og redusert ressursbruk for dem som leverer anbud.
- Det innføres en ny bestemmelse om sikkerhet og beredskap som pålegger offentlige oppdragsgivere (som kommuner og fylkeskommuner) en plikt til å ha en anskaffelsesstrategi og rutiner for anskaffelser. Bestemmelsen kan bidra til at oppdragsgiveren følger opp samfunnshensyn på en mer helhetlig og effektiv måte, samtidig som den ta større hensyn til samfunnet i offentlige anskaffelser, påpekte Nærings- og fiskeridepartementet da lovforslaget om endringene ble sendt på høring 15. mai.
For lokalmatprodusenter, selvfølgelig både økologiske og konvensjonelle, bør særlig dette avsnittet i lovproposisjonen være av stor interesse.
«Regjeringen har som mål at det innen 2035 skal omsettes lokal mat og drikke for 25 milliarder kroner. Offentlige anskaffelser kan være et viktig virkemiddel for å sikre og øke etterspørsel etter lokalproduserte jordbruksvarer. Lokal matproduksjon kan være viktig for beredskapen.»
Det betyr i klartekst at regjeringen definerer norsk lokal matproduksjon som del av landets totale beredskap.
Forslaget til nytt regelverk for offentlige anskaffelser var også ett av temaene på fagdagen til Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i går.
Sarah Fossen Sinnathamby, konstituert seksjonsleder i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), snakket om hvordan hensyn til landets sikkerhet, til bærekraft og lokal selvforsyning kommer til å påvirke framtidens offentlige innkjøp i Norge.
Hun gikk nøye gjennom de foreslåtte endringene og kom med noen gode råd om hva offentlige innkjøpere i Norge faktisk kan gjøre for å sikre lokalprodusert mat og drikke.
- Hennes foredrag finner du her.