Intensjonsavtalen for mer øko
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Grønnsaksbonde Anders Hørthe fra Hørte gård i Sylling i Lier kommune lar seg inspirere av den ferske intensjonsavtalen om mer norsk øko. Han vet hva som skal til for å lykkes.
Inspirasjonsbonden fra Tyrifjorden var én av mange som skrev sitt navn under den ferske intensjonsavtalen som landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) la fram i går ettermiddag.
Økologisk24 ba ham om noen refleksjoner rundt det han nettopp hadde vært med på i departementet.
Økologisk må være lønnsomt for alle
– Jeg opplever at Sandtrøen inviterer landbruket og verdikjeden til å ta tak – med mål om å utvikle den norske verdikjeden, med økologisk som forbilde i framtidslandbruket. Det gleder og inspirerer meg, svarer Anders Hørthe.
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises. Vi skal gå fra politikk til verdikjedesamarbeid, marked og virkemidler, understreker han overfor Økologisk24.
– Fra min side ønskes det verktøy og stimuli som fremmer samhandling i primærledd og verdikjede, og som resulterer i økonomisk bærekraft og økt markedsandel for økologisk mat, forklarer Hørthe.
– Økologisk må være lønnsomt for alle, sier Lierbonden og viser til at redningsaksjonen for norsk øko-grønt startet i jordbruksoppgjøret 2025.
– Jeg inviterer gjerne statsråden, og andre som måtte ønske det, til samtale om hva som skal til for å gjøre økologisk attraktivt for bonden – slik at vi får fart på produksjon og marked, sier Anders Hørthe.
Nylige artikler
Sliter med et betydelig underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Coop setter omsetningsrekord for økologiske matvarer
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Trønderske matprodusenter byr på alt som hører julen til
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
«Erkenorske» grønnsaker inneholder lave nivåer av uønskede stoffer