Landbruks- og matdepartementet med egen konferanse
Slik kan offentlige innkjøpere benytte seg av lokale produsenter av mat og drikke
Landbruks- og matdepartementet diskuterer hvordan det er praktisk mulig å bruke offentlige anskaffelser til å øke omsetningen av lokal mat og drikke. Her blir det konkret.
Det skjer som del av halvdagskonferansen «Hva skal vi spise i matnasjonen Norge?» tirsdag 18. mars, under årets Umami-messe i Lillestrøm. Det er departementet som inviterer. Mer om det nærmere slutten av artikkelen.
For tiden foregår det mye som omhandler mat – politisk. Både økologisk mat og lokal mat og drikke (som ikke kan skilles fra hverandre).
Oppskriften for mer lokal mat og drikke
24. januar, dagen før den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche åpnet i Berlin, presenterte daværende landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) sin lenge bebudede «Oppskrift for mer lokalmat og lokal drikke».
Resultatet ble en veileder på 52 sider i hvilken det foreslås tiltak som skal gjøre det lettere for offentlige innkjøpere å handle mer mat og drikke lokalt.
Flere relaterte artikler
-
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
-
Nordmenn spiser litt mer grønt, men fisken er for dyr for mange
-
Rygge Meieri sverger på kortreist lykke og dagsfersk økologisk melk
-
Flere velger alternativer til rødt kjøtt
-
Muntlig høring om offentlige innkjøp viktig for landets lokalmatprodusenter
-
Kun 7 prosent av kommunene prioriterer innkjøp av mat for å nå klimamål
I veilederen omtales blant annet et pilotprosjekt «som kan bidra til å styrke mindre lokale mat- og drikkeprodusenters evne til å levere til det offentlige, gjennom etablerte regionale matnettverk».
Det er Innovasjon Norge som holder i prosjektet, mens Mat og drikke fra Innlandet SA står for selve gjennomføringen i 2025. Innlandet SA er et samvirke som består av ti aktører innen landbruk, reiseliv og mat.
Økomålet like rundt hjørnet
En snau uke senere, 3. februar ble Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus enige om å innføre et nytt, nasjonalt måltall for økologisk matproduksjon og -omsetning.
Her er et lite utdrag fra stortingspartienes avtale:
«Et produksjonsmål hvor 10 prosent av det totale jordbruksarealet skal være økologisk innen 2032, kombinert med virkemiddel som stimulerer til økt omsetning og etterspørsel av økologisk mat i markedet.
Regjeringen skal i løpet av våren 2025, i «Nasjonal strategi for økologisk jordbruk», komme tilbake med fremlegg til hvordan man kan øke etterspørselen etter økologisk mat gjennom ulike konkrete tiltak som tilrettelegger for økt etterspørsel både fra private og det offentlige.
Det skal blant annet vurderes om det er tiltak i Danmark og Sverige som kan benyttes i Norge. Det skal være et særlig fokus på at norsk økologisk produksjon skal kunne møte økt etterspørsel.»
Stortingsmeldingen som både omhandler prinsippene for tallgrunnlaget til årets jordbruksforhandlinger og forslaget til nytt øko-mål, ligger for tiden i næringskomiteen til behandling. Det er åpnet for skriftlige innspill ut dagen 11. mars.
I tillegg ventes altså den nevnte nasjonale strategien for økologisk jordbruk som mange håper også vil inneholde en slags «marsjordre» for offentlige innkjøp av lokal mat og drikke.
Dessuten har regjeringen nedsatt et ekspertutvalg. Det har fått i oppdrag å utrede framtidens matsystemer der både folkehelse, klima, natur og landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk sees i sammenheng.
Utredningen skal leveres innen 1. november 2026.
Tips om innkjøp av lokal mat og drikke
Men tilbake til halvdagskonferansen 18. mars under Umami-messen i Lillestrøm. Overordnet tema er altså hva vi skal spise i matnasjonen Norge, men fokuset ligger også på offentlig anskaffelse av mat og drikke. Lokal mat og drikke, altså.
I invitasjonen lover Landbruks- og matdepartementet å gi konkret og nyttig innsikt i hvordan det vil bli praktisk mulig for offentlige innkjøpere å bidra til økt verdiskapning ved bruk av lokale matprodusenter.
- Her finner du mer info om konferansen.
Både Pernilla Fischerström fra Västra Götalands län i Sverige, Kari Kleivset i Agder fylkeskommune og Ole Jørgen Drilen Bruun-Lie fra Holmestrand kommune kommer til å fortelle om sine erfaringer med offentlig innkjøp av lokal mat og drikke.
Under konferansen skal det også rettes fokus på måltidsglede, spesielt blant eldre.
Nylige artikler
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
Slutt på å selge energidrikk til barn under 16 år - veileder på plass
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?
Kunstig lys gjør susen for tomatproduksjonen i Norge
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Nysgjerrig på økologisk landbruk? Da er dette noe for deg