Omsetningstall og øko
Bama solgte 6.300 tonn med norske epler i fjor. Kun 15 av dem var økologisk produsert i Norge
I 2023 solgte Bama 6.300 tonn med norske epler. 448 tonn var økologiske, og kun 15,2 tonn av disse igjen var øko-produsert i Norge, opplyser frukt- og grøntgrossisten på spørsmal fra Økologisk24.
Fjoråret ble en rekordsesong for norske epler, opplyste Bama i slutten av august og spådde at også 2024 kommer til å blir et godt eple-år. Samtidig publiserte engroshandleren salgstall for 2023.
Bama er Norges ledende selskap innen frukt og grønt, og Gartnerhallen, med sine 1.030 norske produsenter, er grossistens viktigste samarbeidspartner. Dagligvarekjeden Norgesgruppen er Bamas største eier.
Les mer om økosalg
-
Yngre kvinner mest glad i havregrøt
-
Meieriprodukter tilbake for fullt i 2024 – også økologiske øker
-
Oppløftende salgsøkning for økologiske matvarer – i Danmark
-
Landbruksdirektoratet lytter til kritikken og inviterer til dialog om øko-tall
-
Hva er det som er så vanskelig med øko?
-
Økologisk Norge kritisk til direktoratets økostatistikk
I fjor solgte Bama totalt 6.300 tonn med epler. Da er importeplene ikke tatt med. Økologisk24 spurte om separate øko-tall for eplene og fikk dem.
I 2023 solgte selskapet totalt 448 tonn med økologiske epler. Det utgjør rundt 7,1 prosent av det totale eplesalget på 6.300 tonn med norske epler. Av nevnte 448 tonn med økologisk produserte epler var kun 15,2 tonn dyrket her til lands.
Det betyr at i underkant av 433 tonn med økologiske epler er blitt importert til Norge.
«Vi regner med at totalsalget for inneværende år vil bli det samme, men at norskandelen her vil øke noe», opplyser kommunikasjonsavdelingen i Bama.
– Det er viktig for oss å øke den totale norskandelen på epler, men vi arbeider også med å bygge den økologiske merkevaren videre. Noen av tiltakene her er blant annet å stoppe importen av økologiske epler i norsksesongen og ha egne forpakninger på de norske økologiske eplene, skriver Anne Victoria Frogner, senior kommunikasjonsrådgiver i Bama Gruppen, til Økologisk24.
Noen av tiltakene er blant annet å stoppe importen av økologiske epler i norsksesongen og ha egne forpakninger på de norske økologiske eplene
I et debattinnlegg i Økologisk24 i april i år skrev Kari Marte Størvik, prosjektleder i Landbrukets Økoløft, om den norske øko-andelen av solgt frukt:
«Av de til sammen 100 tonn med norskproduserte økologiske plommer og epler som ble levert til fruktlageret i 2023, ble bare 15 tonn solgt som økologiske varer i butikk. Det betyr at hele 85 tonn toppkvalitet økologisk frukt ble solgt som konvensjonell vare, og at både butikkene og bøndene som hadde dyrket frukta dermed fikk dårligere betalt enn de skulle ha fått.»
Kronikken finner du her:
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat