
Ny undersøkelse til Grøtens dag
Yngre kvinner mest glad i havregrøt
Over 800.000 nordmenn spiser havregrøt hver uke. Ikke helt overraskende, så er den er særlig populær hos yngre kvinner.
I morgen 23. oktober markeres Grøtens dag igjen, og en fersk undersøkelse, i dagens anledning, viser at havregrøt fortsatt er nordmenns klare grøtfavoritt.
Nye tall, som Norstat har hentet inn for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (Melk), bekrefter at interessen er både stabil og sterk.
Flere relaterte saker
-
Økologisk søtmelk fortsetter med å ta markedsandeler
-
Økologiske Bygdø Kongsgård mottok nesten 1,8 millioner i tilskudd i 2024
-
Pen økning – flere går for økologisk melk
-
Det går framover med øko-melken
-
Kun 5,8 prosent av all solgt melk i Norge er økologisk produsert, men andelen øker
-
Krever at det legges til rette for økt produksjon av økologisk melk
Hver uke spiser nemlig over 20 prosent av oss havregrøt. Det tilsvarer mer enn 800.000 nordmenn, skriver opplysningskontoret i en pressemelding.
Grøten er særlig populær blant yngre kvinner, der nesten 3 av 10 under 40 år nyter havregrøt minst én gang i uken, viser undersøkelsen.

Havregrøt har dermed tatt steget fra å være tradisjonspreget og «gammeldags» til å bli et trendy, sunt og hverdagsnært måltid som treffer tidsånden, mener Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter.
– Folk velger havregrøt fordi den er enkel, råvarebasert og krever få ingredienser. Den er samtidig både rimelig og næringsrik. Derfor passer den godt inn som noe mange ønsker seg i hverdagen, sier Terese Glemminge Arnesen, senior ernæringsrådgiver i Melk.
Korn + melk = perfekt kombo
Det er mange som lager grøten på vann. Men kokt på melk blir grøten både mer smakfull og mer næringsrik, poengterer hun.
Nylig gikk også en nordmann til topps i verdensmesterskapet i grøtkoking med økologisk havre og vann – produsert i og medbragt fra Norge.
– Korn og melk utfyller hverandre på en helt unik måte. Korn gir fiber, særlig betaglukaner, som bidrar til å senke kolesterolet. Melk bidrar med jod, kalsium og vitamin B12 – næringsstoffer man ikke får fra korn alene, sier Glemminge Arnesen.
– Sammen gir de et fullverdig protein, og det gjør grøten til et smartere valg i hverdagen, understreker hun.
Grøt har vært en del av norsk matkultur i årtusener, både til høytid og til hverdags. Nå har den fått comeback, særlig blant unge voksne, som setter pris på mat som gir metthet, trygghet og fleksibilitet.
– Den kan dessuten enkelt varieres med topping som epler, bær, nøtter eller yoghurt, mener senior ernæringsrådgiveren.
- LES OGSÅ: Det går framover med øko-melken