
Tilsyn avslørte:
Fire av ti norske importører varslet ikke Mattilsynet om helsefarlige matvarer
Et tilsyn hos norske importører av mat og drikke viser at 41 prosent ikke varslet Mattilsynet etter at de ble kjent med at den importerte varen kunne representere en helsefare.
Hensikten med tilsynet, som ble gjennomført i perioden 1. mai til 31. oktober i fjor, var å finne ut om importører av mat og andre næringsmidler har gode rutiner for å varsle Mattilsynet, stanse salget og trekke tilbake matvarer.
Altså om de er godt nok forberedt på å håndtere en hendelse dersom en importert vare viser seg å være helsefarlig.
Flere relaterte artikler
-
ESA oppfordrer Norge til å håndheve reglene for svinevelferd bedre
-
– På tide med en egen tilsynsetat for dyrevelferd
-
Nortura måtte avlive over 700 griser med symptomer på vitamin-D-forgiftning
-
Mattilsynet vil vite mer om hvorfor Nortura måtte trekke egg fra markedet
-
Minst én gang i uka måtte matvarer trekkes tilbake fra butikken
-
Bekreftet: Økologiske alfalfaspirer var kilden til landets største salmonellautbrudd på over 40 år
-
Skal vurdere risikoen for spredning av storfetuberkulose til mennesker
-
Har ikke kapasitet til å oppfylle kravet om uanmeldte tilsyn hos øko-produsenter
-
Fant få skadelige stoffer i grønnsaker
-
Veileder mot svindel med krydder og urter
44 norske importører fikk tilsyn. Det var virksomhetenes rutiner for varsling, sporing og tilbaketrekking av utrygg, importert mat som ble undersøkt. Prosjektleder for tilsynskampanjen var Marit Støle-Hansen fra Mattilsynets region sør og vest, avdeling Agder.
Målet med rutinene er selvsagt å unngå at helseskadelig mat ikke kommer inn i det norske markedet, eller at den raskt kan trekkes tilbake før noen blir syke av den, understreker Mattilsynet.
Dette er funnene:
- 18 av 44 av importører (41 prosent) varslet ikke Mattilsynet etter at de ble kjent med opplysninger om at importert vare kunne representere en helsefare.
- 27 av 44 av importører (61 prosent) hadde imidlertid gode rutiner for tilbaketrekking av varer ved helsefare eller mistanke om helsefare.
- 36 av 44 av importører (82 prosent) hadde gode rutiner for å spore sine varer ett ledd fram og ett ledd tilbake.
- 8 av 44 importører (18 prosent) hadde ikke gode nok rutiner for å spore hvem de hadde kjøpt sine varer fra, og til hvilke kunder de hadde solgt varene til.
- Hos to importører viste det seg at rutinene var så mangelfulle at det ble varslet vedtak om å utarbeide skriftlig rutine for sporbarhet.
- Hos seks importører ble det gitt skriftlig veiledning om å forbedre rutiner for sporbarhet.
Her kan du lese sluttrapporten fra tilsynskampanjen.