Landbruksdirektoratet
Lavest kjøttimport på 15 år
Kjøttimporten til Norge skjøt i været under koronapandemien, men har igjen falt de siste årene. I 2024 gikk den ned med 6,8 prosent, sammenlignet med året før.
Kjøttimporten i fjor var på 18.162 tonn. Det er den laveste mengden siden 2010, skriver Nationen.
Importen i 2024 tilsvarer 3,2 kilo kjøtt per innbygger.
I tallene er alt kjøtt inkludert, også bearbeidede kjøttprodukter som lever og annet spiselig slakteavfall.
God tilgang på norske varer
Landbruksdirektoratet peker på god tilgang på norske varer, svak krone og høy kjøttpris i utlandet som mulige årsaker.
– I både 2023 og 2024 har det vært overskudd av norsk storfe- og svinekjøtt, noe som har preget det nasjonale kjøttmarkedet gjennom blant annet store reguleringslagre. Dette har dempet importbehovet, forklarer Mona Hadi i Landbruksdirektoratet.
Totalt ble det i 2024 importert jordbruksvarer til en verdi av 118 milliarder kroner til Norge, viser en fersk rapport fra Landbruksdirektoratet. Det utgjorde en økning på 4,1 prosent fra 2023.
På den andre siden var eksporten av norske jordbruksvarer til utlandet rimelig lav: 18,8 milliarder kroner. Snaue 16 prosent av importen.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat