– Det er utrolig fortvilende for oss som driver økologisk. Eplene er kjempefine, men rognebærmøllen borer hull i eplene som gjør dem dermed uegnet for salg i butikk, forklarer Mette Marie Heiberg som driver Amble Gård i Sogndal.
– Det er utrolig fortvilende for oss som driver økologisk. Eplene er kjempefine, men rognebærmøllen borer hull i eplene som gjør dem dermed uegnet for salg i butikk, forklarer Mette Marie Heiberg som driver Amble Gård i Sogndal.

Rognebærmøll har skylda

Norske økologiske epler rammet hardt av massivt skadedyrangrep

2025 ser ut til å bli et fantastisk år for norske epler. Samtidig kommer det nå dårlige nyheter for økologiske epler. Rognebærmøll har ødelagt store deler av avlingen. 

Publisert Sist oppdatert

Alt så lovende ut før innhøstingen av norske epler. Også økologiske, men så kom rognebærmøllen.

– Vi hadde planlagt et rekordår for norske øko-epler. Totalt skulle vi få inn rundt 90 tonn, men etter et massivt rognebærmøllangrep i Sogn står vi igjen med rundt 35 tonn økologiske epler, forteller Sivert Glærum, produktsjef for norsk frukt i Bama.

Rognebærmøllen har ødelagt store deler av avlingen for økologiske epleprodusenter i år.
Rognebærmøllen har ødelagt store deler av avlingen for produsentene av norske øko-epler i år.

Planen på 90 tonn ville betydd et solid løft fra 2024. I fjor endte totalen på 23 tonn økologiske epler.

– Det er synd for forbrukerne som ønsker rikelig med norske øko-epler, men ikke minst for produsentene, som har mistet mye frukt til skadedyrene, framhever Glærum.

– Fortvilende

Ved Amble Gård i Sogndal holder Mette Marie Heiberg til. Hun overtok driften fra foreldrene sine i 2013. 

I tillegg til å tilby overnatting og opplevelser, driver også gården med produksjon av økologiske epler. Hun er en av produsentene som er blitt hardt rammet av skadedyrangrepet.

At det kommer et slikt år når det skulle satses på norske økologiske epler, er leit

Mette Marie Heiberg, Amble Gård

– Det er utrolig fortvilende for oss som driver økologisk. Eplene er kjempefine, men rognebærmøllen borer hull i eplene som gjør dem dermed uegnet for salg i butikk, forklarer Heiberg.

Hun forteller at også hun gikk mot et fantastisk epleår. Planen var å levere rundt 20 tonn med økologiske epler, men det var før møllen slo til.

– Vi har brukt de midlene vi har tilgjengelig, som er olje og såpe, men det holdt dessverre ikke. At det kommer et slikt år når det skulle satses på norske økologiske epler, er leit, sier Heiberg.

Produsenten fra Sogndal lover at den nå skal finne alternative løsninger for eplene, for å unngå at de ender opp som matsvinn.

– Vi bruker det vi kan til saft og sider. Da ender det opp som økologisk produkt på flaske i stedet, sier hun.

Sørger for øko-alternativ i butikk

De norske øko-eplene som har overlevd rognebærmøllangrepet vil ikke være nok til å dekke forbrukernes etterspørsel, opplyser Bama. 

Sivert Glærum er produktsjef for norsk frukt i Bama.
Sivert Glærum er produktsjef for norsk frukt i Bama.

Derfor blir det nødvendig å importere økologiske epler, selv om det er høysesong for norske epler.

Importerte økologiske epler blir standardvare. Så supplerer vi med så mye norsk som vi klarer

Sivert Glærum, Bama

– Som produsent skulle man så klart ønske at det var norske, økologiske epler som ble solgt. Men når det ikke er mulig, tenker jeg at det er viktig at det finnes andre økologiske alternativer for forbrukeren, understreker økoprodusent Mette Marie Heiberg.

– Importerte økologiske epler blir standardvare. Så supplerer vi med så mye norsk som vi klarer, opplyser Sivert Glærum i Bama. 

–  Når vi har norske øko-epler for hånden, blir disse gjort tilgjengelig for salg fortløpende. Slik sikrer vi kontinuitet, samtidig som vi løfter fram de norske når vi har dem, understreker Glærum.

Powered by Labrador CMS