
Grøntprodusentenes samarbeidsråd
Det går mot rekordår for norske epler
Fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd tyder på rekordhøst. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
– Vi kan få så mye som 12.000 tonn epler i år. Så lenge jeg har vært i bransjen de siste 14 årene har vi ikke vært i nærheten av slik innhøsting, forteller fruktlagerinspektør Leif Øie.
Flere relaterte artikler
-
KrF-velgere er flinkest til å spise grønnsaker hver uke. Sp-velgere sverger på norsk potet
-
Matpakkene blir «dårligere» jo eldre skolebarna blir
-
Slik kan norske bønder produsere dobbelt så mye frukt og grønt som i dag
-
Selger betraktelig mer frukt og grønt etter Alltid 8-kampanje
-
Det er fullt mulig å doble norsk frukt- og grøntproduksjon
-
Lovende sesong for norske moreller
– Årsaken til den store mengden i år er at det har vært betydelig nyplanting de siste årene, spesielt på Østlandet. Nå er mange av disse trærne i full produksjon, forklarer han.
– Så lenge vi unngår store skader fra hagl eller rognebærmøll, ser sesongen svært lovende ut, mener Øie.
De første norske eplene kommer vanligvis i butikk i slutten av august eller starten av september.
Norske epler til godt over nyttår?
De siste årene har eplesesongen i Norge blitt betydelig forlenget, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.
Tradisjonelt har den eplesesongen i Norge sluttet i november, men med ULO-lagring er det nå mulig å finne norske epler i butikkene helt fram til mars–april. ULO-lagring (ultra low oxygen) er en teknologi som senker oksygennivået, øker luftfuktigheten og holder temperaturen lav.
Det bremser modningsprosessen og gjør at eplene holder seg friske, sprø og smakfulle i flere måneder etter innhøsting.
Dermed kan norske epler lagres og selges helt fram til lageret er tomt – ofte langt inn i det nye året, skriver GPS videre.
– En god eplesesong kan med andre ord gi oss tilgang til friske norske epler til godt over nyttår, forteller Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).