Hagebruksavlinger i 2023
Flott år for norsk epleproduksjon, men nytt fall for norske grønnsaker
Mens produksjonen av norsk frukt økte kraftig i fjor, sammenlignet med 2022, falt produksjonen av grønnsaker for fjerde år på rad, viser ferske tall fra SSBs statistikk over hagebruksavlinger.
I fjor ble det produsert snaue 24.300 tonn med frukt i Norge. Det er en økning på pene 17 prosent siden 2022, og enda penere 24,4 prosent siden 2019, viser tallene over hagebruksavlinger som Statistisk sentralbyrå (SSB) lager hvert år.
Hagebruksavlinger omfatter dyrking av frukt, grønnsaker, blomster og andre prydplanter. Hagebruk kan utføres både i småskala, som i private hager, og i større skala, som i kommersielle gartnerier.
Relaterte artikler
-
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
-
Grøntløftet vokser videre
-
De som spiser minst frukt og grønt, mener at de spiser nok av det
-
– Godt kjøpmannskap er nøkkelen til økt salg av økologisk mat
-
Matpakkene blir «dårligere» jo eldre skolebarna blir
-
Første skritt til en intensjonsavtale med håndfaste øko-tiltak
Avling er av SSB definert som produksjon som er salgbar. Dette omfatter produksjon for salg og hjemmeforbruk, medregnet frukt og bær til pressing.
Salgsverdien gjelder både salg til grossist, detaljist, direkte salg til forbruker og beregnet verdi av hjemmeforbruk.
Når det gjelder norsk frukt, er det i all hovedsak snakk om epler. Hele 20.577 tonn av totalen på 24.287 tonn med frukt, var epler. For å sette de ulike avlingene litt i perspektiv: i underkant av 2.000 tonn var plommer, og litt over 1.000 tonn pærer.
Tallene over grønnsaksproduksjonen gir derimot ingen grunn til å ta bølgen. Rundt 178.000 tonn i 2023 betyr en nedgang på 5,2 prosent, sammenlignet med året før. Siden 2019 er den blitt redusert med 6,9 prosent.
Grønnsaker betydelig ned
Produksjonen av norske grønnsaker har falt betydelig siden toppåret i 2019 hvor den registrerte avlingen endte på nesten 205.400 tonn, altså over 27.000 tonn mer enn i fjor, ifølge SSBs statistikk.
Gulroten, med 44.300 tonn i fjor, troner i ensom majestet på toppen av norsk grønnsaksproduksjon, etterfulgt av kepaløk, salat, agurk og tomater.
Enda dårligere stilt er det med produksjonen av norske hagebær. Ifølge SSBs tall resulterte avlingen i 2023 på rundt 8.700 tonn. Det er 7,2 prosent mindre enn i 2022, og nesten 30 prosent mindre enn i 2019.
Nylige artikler
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Dette er Norturas nye konsernsjef
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
13,55 milliarder i omsetning: lokalmat-suksess over hele fjøla
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?