Vitenskapskomiteen for mat og miljø:
Små tomater årsaken til langvarig salmonellautbrudd – også funnet i Norge
Tomater er årsaken til et pågående utbrudd av salmonella i en rekke europeiske land. Det er også meldt om tilfeller i Norge, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø på sine nettsider.
I perioden 1. januar 2023 til 5. november i år er det blitt bekreftet totalt 232 tilfeller av salmonella-bakterien S. Strathcona ST2559 i hele 16 EU/EØS-land – hvorav to av dem i Norge, seks i Sverige og ni i Danmark.
Flest utbrudd er blitt rapportert i Italia og Tyskland.
Flere nasjonale epidemiologiske undersøkelser har identifisert tomater som kilde. Analyser tyder på at utbruddsstammen har en felles opprinnelse, opplyser Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
Relaterte artikler
-
Svenske egg hos Norgesgruppen og Coop trekkes fra butikkene
-
Pris, smak og mattrygghet styrer kundenes valg i butikken
-
Kan ikke utelukke at storfetuberkulose finnes i landet
-
Nye funn av salmonella i økologiske alfalfaspirer – trekkes fra markedet
-
Skal vurdere risikoen for spredning av storfetuberkulose til mennesker
-
Uønskede blindpassasjerer i hagen
-
Økologiske alfalfaspirer trolig smittekilde til nasjonalt salmonellautbrudd
-
20 år med risikovurdering av mat og miljø – hva har det gitt og hva kreves framover?
-
Store mengder ulovlige importegg solgt på det norske markedet
-
Mattilsynet avviser Esas kritikk
De epidemiologiske og mikrobiologiske undersøkelsene, samt sporbarhetsanalysene i et østerriksk utbrudd fra 2023 og et italiensk utbrudd fra i år, bekreftet at små tomater fra Sicilia-regionen i Italia var smittekilden.
Den samme konklusjonen ble bekreftet for et historisk S. Strathcona ST2559-utbrudd i Danmark i 2011, skriver VMK på sine nettsider og viser til konklusjonen i en utbruddsvurdering fra European Food Safety Authority (EFSA), den europeiske næringsmiddelmyndigheten.
Man bør fortsette undersøkelsene for å bekrefte om tomater fra Sicilia var smittekilden i alle land som har rapportert om utbrudd, da andre matvarer også kan være involvert i overføringen, anbefaler EFSA.
Dessuten bør miljøets rolle i kontamineringen undersøkes, siden utbruddsstammen også ble identifisert i et husdyr i regionen. I tillegg bør det gjennomføres undersøkelser for å identifisere inngangspunktet for S. Strathcona, inkludert irrigasjonsvann, for å hindre nye utbrudd, mener den europeiske næringsmiddelmyndigheten.
- Her finner du rapporten om utbruddet.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat