I jordbruket er det særlig veksthusnæringen som har et relativt stort behov for energi til oppvarming og til vekst­lys.
Hva med å la flere elever dyrke mat i skolehager slik at de får mer kunnskap om hvordan maten blir til? Det vil på sikt føre til bedre kunnskap om norsk matproduksjon i befolkningen.

Økologisk Norge

– Folk vet for lite om matproduksjon for å kunne ta de rette valgene

Det største dilemmaet i dag er at forbrukeren er koblet av matproduksjonen. Folk vet for lite om hvordan maten lages. Det må det gjøres noe med, mener Økologisk Norge.  

Publisert Sist oppdatert

Daglig leder Kari Marte Sjøvik var med på «speed-daten» som Matsystemutvalget hadde invitert til for å samle inn flest mulig innspill til morgendagens norske matsystem.

– Vi har ikke lenger den kunnskapen som skal til for å ta de rette valgene – verken for dyra, miljøet eller vår egen helses skyld, sa hun.

Sjøvik mener at klima, miljø og helse ofte blir satt opp mot hverandre, i stedet for at de kobles sammen og sees under ett.

Tenk økologisk i alt

For å kunne gjøre norsk matproduksjon mer bærekraftig i framtiden, mener Økologisk Norge at følgende må komme på plass:

  • økologisk landbruk må legges til grunn som ett av verktøyene i all norsk matproduksjon.
  • økologisk matproduksjon bør tas med i alle strategier og arbeidsgrupper som omhandler norsk matproduksjon og norsk matsystem. 
  • landet trenger flere aktive økologiske bønder for å kunne utvikle nettopp denne produksjonen over hele landet.
  • det trengs mer forskning og utvikling på økologisk matproduksjon slik at den fortsatt kan være spydspiss for det konvensjonelle jordbruket i landet. 

Få matdyrking inn på skolen

Så gikk Økologisk Norges daglige leder inn på folks generelle kunnskap om mat som definitivt har forbedringspotensial. 

– Nå gleder vi oss til å se hva som kommer av tiltak og handlingsplaner i den reviderte strategien for økologisk jordbruk, sier Kari Marte Sjøvik, fungerende daglig leder av Økologisk Norge.
– Økologisk må bli del av alle strategier og arbeidsgrupper som dreier seg om norsk matproduksjon, sier Kari Marte Sjøvik.

– Utvikling av et bærekraftig matsystem forutsetter at befolkningen har kunnskap og respekt for norsk matproduksjon, påpekte Kari Marte Sjøvik.

– I dagens samfunn er det færre som har nærhet til hvordan matproduksjon skjer, og de kan lite om de ulike råvarene vi kan produsere i Norge, påpekte hun.

For å endre på dette, mener Økologisk Norge at det bør være mulig for skolen å utvikle fysiske læringsarenaer, med dyrking av mat som utgangspunkt. Praktisk matproduksjon på timeplanen, med andre ord.  

Dette har organisasjonen selv gode erfaringer med, gjennom sitt prosjekt «Dyrk framtida  – flere skolehager i Norge». 

  • Hvis du skulle sitte inne med gode ideer om mer bærekraft, så er det fortsatt mulig å levere skriftlige innspill til Matsystemutvalget. Helt fram til 1. oktober, faktisk. Det kan du gjøre her. 
Powered by Labrador CMS