Økologisk Norge
– Folk vet for lite om matproduksjon for å kunne ta de rette valgene
Det største dilemmaet i dag er at forbrukeren er koblet av matproduksjonen. Folk vet for lite om hvordan maten lages. Det må det gjøres noe med, mener Økologisk Norge.
Daglig leder Kari Marte Sjøvik var med på «speed-daten» som Matsystemutvalget hadde invitert til for å samle inn flest mulig innspill til morgendagens norske matsystem.
– Vi har ikke lenger den kunnskapen som skal til for å ta de rette valgene – verken for dyra, miljøet eller vår egen helses skyld, sa hun.
Mer om bærekraftig mat
-
Utredning skal peke ut hva som kan få oss til å spise sunnere
-
Innbyggerne må ha råd til å følge de nasjonale kostholdsrådene
-
Bondens marked én av løsningene i framtidens matproduksjon?
-
Vi både bør og kan produsere mer grønnsaker i Norge
-
Fem grep som kan gjøre susen for både klima, folkehelse og selvforsyning
-
Matsystemutvalget ber om innspill
Sjøvik mener at klima, miljø og helse ofte blir satt opp mot hverandre, i stedet for at de kobles sammen og sees under ett.
Tenk økologisk i alt
For å kunne gjøre norsk matproduksjon mer bærekraftig i framtiden, mener Økologisk Norge at følgende må komme på plass:
- økologisk landbruk må legges til grunn som ett av verktøyene i all norsk matproduksjon.
- økologisk matproduksjon bør tas med i alle strategier og arbeidsgrupper som omhandler norsk matproduksjon og norsk matsystem.
- landet trenger flere aktive økologiske bønder for å kunne utvikle nettopp denne produksjonen over hele landet.
- det trengs mer forskning og utvikling på økologisk matproduksjon slik at den fortsatt kan være spydspiss for det konvensjonelle jordbruket i landet.
Få matdyrking inn på skolen
Så gikk Økologisk Norges daglige leder inn på folks generelle kunnskap om mat som definitivt har forbedringspotensial.
– Utvikling av et bærekraftig matsystem forutsetter at befolkningen har kunnskap og respekt for norsk matproduksjon, påpekte Kari Marte Sjøvik.
– I dagens samfunn er det færre som har nærhet til hvordan matproduksjon skjer, og de kan lite om de ulike råvarene vi kan produsere i Norge, påpekte hun.
For å endre på dette, mener Økologisk Norge at det bør være mulig for skolen å utvikle fysiske læringsarenaer, med dyrking av mat som utgangspunkt. Praktisk matproduksjon på timeplanen, med andre ord.
Dette har organisasjonen selv gode erfaringer med, gjennom sitt prosjekt «Dyrk framtida – flere skolehager i Norge».
- Hvis du skulle sitte inne med gode ideer om mer bærekraft, så er det fortsatt mulig å levere skriftlige innspill til Matsystemutvalget. Helt fram til 1. oktober, faktisk. Det kan du gjøre her.
Nylige artikler
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Dette er Norturas nye konsernsjef
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
13,55 milliarder i omsetning: lokalmat-suksess over hele fjøla
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?
Svenske egg hos Norgesgruppen og Coop trekkes fra butikkene