Ungdomsundersøkelsen 2025
Påvirkes av trender i sosiale medier:
flere jenter dropper både frokost og melk
Kun fire av ti jenter i videregående skoler drikker melk hver dag. Mange unge påvirkes av trender i sosiale medier.
Tall fra Ungdomsundersøkelsen 2025, som er blitt gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (Melk), viser at bare 53 prosent av jenter på videregående spiser frokost daglig, mens 10 prosent dropper frokost helt.
Flere relaterte artikler
-
Kun 7 prosent av elevene i grunnskolen abonnerer på «Skolefrukt»
-
– Forskjeller i barns mulighet til sunt kosthold er et varsko
-
Frukt og grønt står for en fjerdedel av matsvinnet i husholdningene
-
De som spiser minst frukt og grønt, mener at de spiser nok av det
-
Flere barnehager serverer frukt og grønnsaker – markant forbedring
-
Altfor mange skolebarn får med seg energibar i matpakken sin
-
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i ungenes matpakker
Omtrent halvparten av ungdommen drikker melk hver dag, men andelen er lavest blant jenter i videregående skole – bare 41 prosent.
Påvirkes av trender og sosiale medier
– Mange unge påvirkes av kostråd og trender i sosiale medier. Når frokosten – og dermed melken – forsvinner, mister de viktige kilder til næring skjelettet trenger, understreker Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i Melk.
Melk og meieriprodukter står for rundt 60 prosent av kalsiuminntaket i det norske kostholdet.
Kalsium bidrar til å danne og vedlikeholde skjelettet, mens vitamin D – fra sollys, fet fisk, egg og berikede produkter som melk – hjelper kroppen å ta det opp, skriver opplysningskontoret i en pressemelding.
Når jenter dropper frokost og drikker mindre melk, risikerer de å gå glipp av viktige byggeklosser for et sterkt skjelett
– Det er i ungdomsårene og fram til midten av 20-årene beinmassen bygges opp. Når jenter dropper frokost og drikker mindre melk, risikerer de å gå glipp av viktige byggeklosser for et sterkt skjelett, forklarer Ulleberg.
Beinmassen når toppen rundt 25-årsalderen. Etter det handler det mest om å bevare styrken man har, legger hun til.
Osteoporose, eller beinskjørhet, rammer over 300.000 nordmenn, og syv av ti hoftebrudd skjer hos kvinner. Hvert år får om lag 9.000 personer hoftebrudd, ofte som følge av svekket beinbygning.
– Skjelettet formes mens man er ung. Gode vaner med bevegelse, melk og et variert kosthold legger grunnlaget for en sterk kropp hele livet, sier Ulleberg.
Nylige artikler
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Dette er Norturas nye konsernsjef
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
13,55 milliarder i omsetning: lokalmat-suksess over hele fjøla
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?