
Norges Vel
Agdir sikret seg Gründerprisen for 2025
Det var Agdir AS fra Arendal som trakk det lengste strået i finalen og vant Gründerprisen 2025 for utviklingen av Agdir Farm.

Norges Vels Sølvmedalje ble etablert i 1893 for engasjement innen landbruksspørsmål. I dag er prisen en gründerpris som gir honnør og oppmuntrer til nyskaping og igangsetting.
Den består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25.000 kroner.
Flere relaterte artikler
-
På leting etter framtidens løsninger for norsk landbruk
-
Regjeringen skal lage strategi for AgriTech i landbruket
-
Har utviklet nye metoder for å oppdage kjemikalier i jordbruket – og maten vår
-
Varsler utlysning av innovasjonsmillioner til norsk landbruk og matproduksjon
-
21 millioner kroner skal bidra til en mer bærekraftig verdikjede for mat
-
14 spennende forskningsprosjekter skal gi mer innovasjon i landbruket
-
Ombruksløsningen for engangskopper og matbokser allerede på plass
-
Nyskapingsmøte om matkultur skal hjelpe mot dagens presserende utfordringer
Vinnerens Agdir Farm er en digital plattform som gir små og mellomstore matprodusenter tilgang til teknologi for smartere og mer bærekraftig gårdsdrift.
Den gir oversikt over feltforhold, vær, jord og vanning, samtidig som mye av det tidkrevende kontorarbeidet og dokumentasjonen automatiseres.
Juryen beskriver Agdir som et forbilde for nyskaping og det grønne skiftet i norsk landbruk.
– Jeg er utrolig stolt over både å ha blitt nominert og å vinne Gründerprisen. Jeg kunne ikke gjort det uten det sterke teamet hjemme i Arendal, sa André Skoog Bondevik, gründer og daglig leder i Agdir, under prisutdelingen.
Den foregikk på Gründerkraft, Norges Vels snart tradisjonelle arrangement, som i år hadde temaet «Teknologiske løsninger for fremtidens matprodusenter».
Det var André Skoog Bondevik, som sammen med Svein Arild Frøshaug, etablerte selskapet i 2017.
Agdir Farm kombinerer sanntidsdata, automatisering og brukervennlig design, og gjør teknologi tilgjengelig også for familiebruk som tidligere ikke hadde tilgang på slike løsninger, framhever juryen.
– Agdir har dokumentert effekt både på bærekraft, økonomi og markedsaksept. Løsningen er allerede i kommersiell drift med sterk vekst, og selskapet har lykkes med å tiltrekke seg investorer og etablere et profesjonelt styre, roser Øyvind Ørbeck Sørheim, administrerende direktør i Norges Vel.
- LES OGSÅ: Hvem vinner Norges Vels Gründerpris?
Blant årets finalister var det flere spennende aktører med løsninger som kan bidra til et mer bærekraftig og effektivt matsystem, mener Norges Vel.
Disse to selskapene fikk hederlig omtale fra juryen:
Biologisk AS – naturens eget plantevern
Matprodusenter mister opptil 40 prosent av avlingene globalt på grunn av skadedyr og sykdommer. Kjemiske sprøytemidler har lenge vært løsningen, men de skaper utfordringer for helse, miljø og matsikkerhet.
Biologisk AS hjelper profesjonelle gartnerier med å produsere friske planter gjennom biologisk plantevern – ved å bruke nyttedyr og naturens egne mekanismer i stedet for kjemiske midler.
Gjennom kombinasjonen av biologisk bekjempelse, rådgivning og digitale overvåkingsverktøy bidrar selskapet til tryggere mat, mindre svinn og styrket naturmangfold.
Juryen fremhever at gründer og grønn leder Silje Stenstad Nilsen i Biologisk gjør spesialistkompetanse innen plantehelse tilgjengelig for flere og bidrar til grønn omstilling i norsk planteproduksjon.
Selskapet har allerede dokumentert effekt i markedet, med stort potensial for videre vekst og internasjonal skalering.
Avisomo – grønnsaker året rundt
Klimaendringer gjør utendørs matproduksjon stadig mer usikker. Avisomo har utviklet helautomatiserte systemer for innendørs planteproduksjon som gjør det mulig å dyrke ferske grønnsaker året rundt – uavhengig av klima, sesong og geografisk plassering.
Løsningen kombinerer høy ressursutnyttelse, stabil matforsyning og lokal verdiskaping. Systemene kan integreres i dagligvarehandelens verdikjede, slik at produsenter og forbrukere får tilgang til kortreist og bærekraftig mat av høy kvalitet.
Juryen mener Avisomo har høy innovasjonsgrad og internasjonalt potensial, og at selskapet bidrar til å gjøre matproduksjonen mer robust og klimauavhengig.
- Her kan du lese mer om prisutdelingen.