
Rosenkål i sesong nå
Den lille supergrønnsaken
som får barna til å rynke på nesen
En fersk undersøkelse avslører at de grønne, små kålhodene troner øverst på listen over grønnsakene som er vanskeligst å få norske barn til å spise.
– Hele to av tre foreldre svarer at det er vanskelig å få barna til å spise rosenkål. Bare 14 prosent mener det er enkelt, mens de resterende 20 prosentene sier at ungene har et nøytralt forhold til rosenkål, forteller Sigrun Høvik, leder for innsikt og analyse i Bama.
– Ingen annen grønnsak skårer dårligere, poengterer hun.
Det er Ipsos som har gjennomført den landsdekkende undersøkelsen på vegne av Bama.
530 foreldre med barn i alderen to til 13 år ble spurt om hvor enkelt det er å få barna til å spise ulike grønnsaker. Eller vanskelig.
– Mens brokkoli scoret bedre enn sitt rykte, så fikk rosenkål virkelig gjennomgå, sier Høvik.
Hemmeligheten ligger i tilberedningen
Kokken Simen Johansen rister på hodet når han får høre resultatene fra undersøkelsen.
Han er til daglig del av landslaget i kokkekunst og mener det ikke burde være så vanskelig å få barn til å spise rosenkål.
– Den største feilen folk gjør, er å koke rosenkålen for lenge. De slipper den oppi en gryte med kokende vann og lar den ligge der. Da blir smaken besk og konsistensen fort uappetittlig, forklarer han.
Men du trenger ikke være landslagskokk for å få til et godt resultat som barna vil like. Hemmeligheten ligger ifølge Johansen i tilberedningen.
– Del rosenkålen i to, og stek den kjapt i panne med smør til den blir gyllen. Det tar ikke lang tid. Få minutter på middelshøy varme, og så avslutter du med godt flaksalt, sier han.
Og tipser om å tilsette løk og bacon.
– Eller så kan du riste den i ovnen til den blir sprø. Da får den en sødme og nøtteaktig smak som jeg garanterer barna vil like bedre enn kokt, slapp rosenkål.
– Gjør du det på riktig måte, kan rosenkål faktisk bli en skikkelig barnefavoritt, er landslagskokken sikker på.
- LES OGSÅ: KrF-velgere er flinkest til å spise grønnsaker hver uke. Sp-velgere sverger på norsk potet
På Onsøy utenfor Fredrikstad ligger Gjølberg Gård. Den har vært i samme familie siden 1650 og har dyrket grønnsaker siden 60-tallet. Nå legger de all sin ære i å dyrke fram norskprodusert rosenkål.
Sjef på gården er Lars Erik Ek. Han rister på hodet når han får høre resultatene av undersøkelsen.

– Jeg blir ikke overrasket over å høre resultatene, men jeg må være ærlig på at jeg blir veldig skuffet, forteller han.
– Rosenkål har et ufortjent dårlig rykte. For oss som dyrker den, er det en grønnsak vi er stolte av. Den trives godt i norsk klima, er full av næring og smaker fantastisk når den behandles riktig, mener Ek.
Han viser til at rosenkål er spesielt rik på vitamin C, folat, kalium og kostfiber – noe som er bra for både immunforsvar og blodtrykk.
– Jeg mener det er en supergrønnsak, slår Ek fast.
I likhet med Simen Johansen synes han at den største tabben folk flest gjør, er at de koker den for lenge.
Nå som årets første rosenkål er på vei ut i butikken, håper han at flere vil gi den et forsøk. Han kan i alle fall fortelle at været i år har vært ideelt for rosenkålen.
– Den blir knallgod. Alt ligger til rette for at barna kan oppdage hvor godt den faktisk kan være om den blir tilberedt riktig.