Hele 1,3 millioner nordmenn glemmer rett og slett å spise grønnsaker, mener Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Hele 1,3 millioner nordmenn glemmer rett og slett å spise grønnsaker, mener Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Kosthold

Vi gir barna våre mindre og mindre frykt og grønt etter fylte fire år

Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Har den berømte tidsklemma skylda?

Publisert

Vi glemmer også å passe på at vi får i oss nok grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønt, påpeker Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe viser at to- til fireåringer i snitt spiser 4,4 porsjoner frukt og grønt daglig, mens voksne får i seg 3,3. Inntaket synker med alderen, 14- til 16-åringer spiser bare tre porsjoner.

Én av hovedutfordringene er at 24 prosent av den voksne befolkningen rett og slett glemmer grønnsakene til middagen.

Iselin Bogstrand Sagen i OFG mener at det er dette vi bør spise mye av for å opprettholde en god helse.
– Det er ikke rart at vi glemmer grønnsakene i den travle hverdagen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen, men det finnes råd.

For lite tid til sunn mat?

Det er kanskje ikke så rart i en hektisk hverdag der det er mye å passe på, mener Opplysningskontoret for frukt og grønt som blant annet står bak «Det store norske Grøntløftet», sammen med Stiftelsen Norsk Mat.

Grøntløftet er et samarbeidsinitiativ mellom hele grøntnæringen i Norge, inkludert dagligvarehandelen, med mål om å øke både forbruket og andelen av norsk frukt og grønnsaker. Initiativet ble startet i 2020.

Så tilbake til det med frukt og grønt i hverdagen.

Varsler fra ulike barnehage- og skoleapper dominerer hjem-skjermen. Husket vi å legge skift i barnehagen? Når var den barnebursdagen igjen, og er ikke de overgangsskoene vi kjøpte i høst blitt for små?

– Det er ikke rart at vi glemmer grønnsakene i den travle hverdagen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen.

Heldigvis finnes det råd å få, sier hun.

Kloke og slue tips

Her er hennes åtte tips til en grønnere hverdag:

  • To håndfuller til hvert måltid: Hvis du spiser to håndfuller frukt og grønt til frokost, lunsj, middag og kveldsmat har du åtte porsjoner frukt og grønt.
  • Grønt på brødskiva: I Norge er vi mange brødspisere, og det er ingenting galt ved det. Ved å legge til en håndfull frukt og grønt øker vi fiberinntaket betraktelig. Belønningen er jevnere energi og bedre konsentrasjon. Én håndfull holder til to brødskiver. 
  • «Grønn opp» havregrøten: Tilsett bær, banan, eller revet eple i havregrøten. En fargerik, næringsrik og god start på dagen.
  • Ekstra grønnsaker i supper og gryteretter: Én håndfull tomatsuppe er én om dagen. Lager du bolognese fra bunnen av eller tilsetter revet gulrot til et ferdig glass med pastasaus har du raskt et par håndfuller grønnsaker. Og ha gjerne en salat til bolognese og andre pastaretter.
  • Middagsplan: Lag en middagsplan for uka som inkluderer frukt og grønnsaker til hvert måltid. Dette gjør det enklere å huske dem. La barna få velge sine favoritter.
  • Matpakker: Kutt opp grønnsaker til matpakken, samtidig som du kutter opp grønnsaker til middag. Staver av agurk, gulrot og paprika er perfekte i matpakken. Da sparer du også tid.
  • Gode måltidsopplevelser: «Spis opp maten» er «ut». Med det menes det selvsagt ikke å oppfordre til matsvinn. La barna utforske og smake på maten. Tilby gjerne flere ulike grønnsaker til hvert måltid. Det som ikke blir spist til middag kan du sende med i matpakken. Igjen: Tid spart.
  • Slue triks: Snik inn grønnsaker i vafler, pannekaker, smoothies og i tacoen. Ta utgangspunkt i noe barna allerede liker, og snik inn mer grønt. 

– Det store norske grøntløftet handler om at vi alle må stå sammen for å øke forbruket av frukt og grønt, mener ernæringsrådgiveren.

– Det er for mye å vinne til at vi kan la være. Vi lover å ta vår bit. Tar du din, spør Iselin Bogstrand Sagen.

Powered by Labrador CMS