Ny matsvinnlov
Prisen på mat nær utløpsdato må kuttes
Kiosker og butikker blir pålagt å sette ned prisene på mat som er ferd med å gå ut på dato, hvis regjeringens lovforslag går gjennom. Priskuttet må også markedsføres aktivt overfor kundene.
– Det er sunn fornuft at god mat skal i magen og ikke i søpla, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
Han lanserte før helga et nytt lovforslag som har til formål å få ned matsvinnet her i landet. Loven skal gjelde for virksomheter som produserer, omsetter og serverer næringsmidler i Norge.
Les flere relaterte artikler
Må donere overskuddsmat
Den inneholder blant annet følgende:
- Krav om at dagligvarer, kiosker og lignende skal senke prisene og aktivt markedsføre næringsmidler som er i ferd med å gå ut på dato.
- Krav om at matindustrien og grossistene skal iverksette tiltak for å donere overskudd av næringsmidler der det er praktisk mulig.
- At private og offentlige virksomheter som produserer, omsetter eller serverer næringsmidler, skal gjennomføre aktsomhetsvurderinger og tiltak for å redusere matsvinnet.
Loven, sammen med revisjon av bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, vil kunne bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, ifølge Nils Kristen Sandtrøen.
– Å redusere matsvinn er høyt prioritert av regjeringen, og den nye matsvinnloven inneholder flere krav som skal bidra til dette. Dette er en milepæl i arbeidet for å nå målet om å halvere matsvinnet innen 2030, mener landbruks- og matministeren.
- Her kan du lese forslaget til det som skal bli Lov om forebygging og reduksjon av matsvinn.
Nylige artikler
Matredderne er mest keen på Menys varmmat
Få rester av plantevernmidler over tillatt grenseverdi funnet i norskprodusert mat
Økologiske Villbrygg AS skal forske på råvarebehandling av ville norske vekster
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Coop setter omsetningsrekord for økologiske matvarer
Få rester av plantevernmidler over tillatt grenseverdi funnet i norskprodusert mat
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud