Økologisk Norge om intensjonsavtalen for mer øko
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Økologisk Norge synes det er betryggende at en samlet ressursgruppe til Landbrukets Økoløft har signert intensjonsavtalen. Det betyr at alle medlemmer ønsker å løfte norsk øko.
9. desember undertegnet 26 aktører fra hele verdikjeden intensjonsavtalen som skal fremme norsk økologisk mat og jordbruk.
Den felles signeringen skjedde på invitasjon fra landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) i departementet.
Flere relaterte artikler
-
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
-
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
-
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
-
Lover at intensjonsavtalen om forpliktende øko-tiltak blir klar før jul
-
Første skritt til en intensjonsavtale med håndfaste øko-tiltak
-
Gjøres det nok for å få ned klimautslippene i jordbruket?
Den ferske intensjonsavtalen følger dermed opp den reviderte nasjonale strategien «Fra økologisk jord til middagsbord» som skal gjelder for tidsrommet 2025 til 2032.
Den ble som kjent presentert 11. april i år – på Bygdøy Kongsgård, tigerstadens største produsent av økologisk melk.
– Det var et positivt møte, med mange aktører som har gode intensjoner. Jobben for alle framover blir nå å følge opp dette, understreker styreleder Stina Mehus og daglig leder Kari Marte Sjøvik i Økologisk Norge.
Økologisk Norge selv har lovet at organisasjonen skal være en vaktbikkje som kommer til å mase en del, forteller de to.
– Det er viktig at avtalene ikke blir liggende i en skuff, men hentet fram og brukt til å se hvordan hver og en av avtalepartnerne tar et tak, framhever Medhus og Sjøvik.
Mye positivitet
De to trekker fram den positive stemningen på signeringsmøtet, og at flere enn før faktisk ønsker å lykkes med å nå målet om 10 prosent økologisk dyrket areal (og produksjon) innen 2032.
– Det er betryggende at alle deltakere i ressursgruppen til Landbrukets Økoløft faktisk sa ja til å bidra, ved å signere intensjonsavtalen. Det betyr jo at de faktisk ønsker å løfte økologisk mat og dermed økologisk jordbruk framover, synes Stina Medhus og Kari Marte Sjøvik.
– Det blir interessant å følge med på hva Stiftelsen Norsk Mat vil bidra med i kommunikasjonen framover når nettsiden for intensjonsavtalen er på lufta, poengterer sistnevnte.
Det er viktig at avtalene ikke blir liggende i en skuff, men hentet fram
og brukt til å se hvordan hver og en av avtalepartnerne tar et tak
Under tirsdagens møte i Landbruks- og matdepartementet utfordret hun «avtalepartnerne» om å sørge for at minst 10 prosent av all mat på deres møter skal være økologisk produsert.
– Det vil føre til to ting – økt etterspørsel etter økologisk mat, og ikke minst, kunnskap om hvor flaskehalsene er i dagens system.
– Økologisk Norge, som i utgangspunktet ønsker en 100 prosent økologisk meny på sine arrangementer, får ikke dette til fordi økologisk ikke alltid er tilgjengelig. Det betyr at det ikke er etterspørselen som er utfordringen, men verdikjeden, understreker hun overfor Økologisk24.
- LES OGSÅ: Intensjonsavtale for øko-tiltak før jul
Her kan du se hva Økologisk Norge har forpliktet seg til ved å undertegne intensjonsavtalen for å fremme økologisk mat og forbruk:
- å jobbe for mer økologisk mat og landbruk gjennom medlemsorganisasjonen og prosjekter. Både økt produksjon og økt privat og offentlig forbruk.
- å jobbe for at flere av prosjektene og aktiviteten i organisasjonen fortsatt styrker dette arbeidet framover. Økologisk Norge vil være en viktig alliert for å nå 10 prosent økologisk produksjon og økt privat og offentlig forbruk av økologisk mat.
Og Landbrukets Økoløft har forpliktet seg til dette gjennom avtalen:
- Landbrukets Økoløft fortsetter som brobygger og pådriver for 10 prosent økologisk (mat)produksjon innen 2032.
- Gjennom inspirasjonsbøndenes kunnskap og engasjement skal flere bønder, særlig unge og nye matprodusenter, få inspirasjon til å velge økologisk produksjon.
- Landbrukets Økoløft vil dessuten arbeide for økt omsetning og forbruk av økologisk mat, og for at mest mulig av det skal være produsert i Norge.
Nylige artikler
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Coop setter omsetningsrekord for økologiske matvarer
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
«Erkenorske» grønnsaker inneholder lave nivåer av uønskede stoffer