
Innovasjon
Kan quinoa dyrkes i Norge? Selvsagt. Bare spør bøndene i Lærdal
I Lærdal i indre Sogn finnes det flere unge bønder som liker å prøve nye ting. Som dyrking av quinoa for eksempel. Joda, planten fra Andes-fjellene i Sør-Amerika.
Et godt fagmiljø og bønder som reiser på felles studiefester har skapt en landbrukskommune i positiv endring, roser Statsforvalteren i Vestland i den nyeste utgaven av Fylkesnytt.
Opptatt av lokalmat?
-
Lokalmatprodusent? Økologisk? Da kan dette være noe å søke på
-
Lyst til å bli pølsemaker? Ta en telefon til Metervare
-
Landets lokalmatmekka trakk nesten 75.000 besøkende
-
Se hvem som sikret seg Norges største lokalmatpris
-
Torggata i Oslo blir til Ostegata under helgens lokalmatfestival
-
Stem fram folkets matskatt
-
Vurderer å utvide gårdssalg av alkoholholdig drikke
-
Klimasats-penger til prosjekter for mer lokalmat og mindre matsvinn
Her er det mange unge bønder, og det er lov å prøve nye ting – som dyrking av quinoa.
Quinoa er etter hvert blitt godt kjent blant norske forbrukere. Planten kommer som nevnt fra Sør-Amerika.
Den er i familie med meldestokk og har små frø som er svært næringsrike. Mange har prøvd quinoa som alternativ til pasta, ris eller potet, skriver statsforvalteren.
Litt prøving og feiling
I Lærdal har Bernt Håkon Slogvik Voll dyrket quinoa i noen år allerede. Han forteller at det er en nøysom plante som stiller små krav til vann og næring.
– Det er faktisk viktig at den ikke blir gjødslet for mye, understreker han.
Bonden legger til at det har vært litt prøving og feiling i starten.
Siden quinoa er i samme familie som meldestokk, finnes det ikke sprøytemiddel mot ugress.
– Det er svært vanskelig å se om plantene i åkeren er meldestokk eller quinoa. Når du luker, ser du at roten er ulik, forklarer han.
Kampen mot ugress skjer derfor mekanisk med radrensing. Høstingen foregår med skurtresker.
- LES OGSÅ: Matkornpartnerskap også etter 2030
Tidligere ble frøene sendt til Danmark for rensing. Det var både dyrt og byråkratisk å sende avlingen fram og tilbake over landegrensen. Nå får Slogvik Voll gjort det i Norge.
I år fikk han frø som ikke var spiredyktig, og han fikk heller ikke nok frø da han måtte bestille nytt. Arealet med quinoa ble derfor halvert, forteller Lærdal-bonden.
Og forresten: I Lærdal er quinoa også et lokalmatprodukt som blir solgt i den lokale butikken – Sognasmak, hos Sogn frukt og grønt.
- LES OGSÅ: Superkornet nesten ingen vil spise