Innovasjon
Kan quinoa dyrkes i Norge? Selvsagt. Bare spør bøndene i Lærdal
I Lærdal i indre Sogn finnes det flere unge bønder som liker å prøve nye ting. Som dyrking av quinoa for eksempel. Joda, planten fra Andes-fjellene i Sør-Amerika.
Et godt fagmiljø og bønder som reiser på felles studiefester har skapt en landbrukskommune i positiv endring, roser Statsforvalteren i Vestland i den nyeste utgaven av Fylkesnytt.
Opptatt av lokalmat?
-
Rygge Meieri sverger på kortreist lykke og dagsfersk økologisk melk
-
Kun 7 prosent av kommunene prioriterer innkjøp av mat for å nå klimamål
-
– Dette er svært skuffende
-
Mer enn medaljer: Hvordan konkurranser løfter lokalmatprodusenter
-
Lokalmatprodusent? Økologisk? Da kan dette være noe å søke på
-
Lyst til å bli pølsemaker? Ta en telefon til Metervare
-
Landets lokalmatmekka trakk nesten 75.000 besøkende
-
Se hvem som sikret seg Norges største lokalmatpris
Her er det mange unge bønder, og det er lov å prøve nye ting – som dyrking av quinoa.
Quinoa er etter hvert blitt godt kjent blant norske forbrukere. Planten kommer som nevnt fra Sør-Amerika.
Den er i familie med meldestokk og har små frø som er svært næringsrike. Mange har prøvd quinoa som alternativ til pasta, ris eller potet, skriver statsforvalteren.
Litt prøving og feiling
I Lærdal har Bernt Håkon Slogvik Voll dyrket quinoa i noen år allerede. Han forteller at det er en nøysom plante som stiller små krav til vann og næring.
– Det er faktisk viktig at den ikke blir gjødslet for mye, understreker han.
Bonden legger til at det har vært litt prøving og feiling i starten.
Siden quinoa er i samme familie som meldestokk, finnes det ikke sprøytemiddel mot ugress.
– Det er svært vanskelig å se om plantene i åkeren er meldestokk eller quinoa. Når du luker, ser du at roten er ulik, forklarer han.
Kampen mot ugress skjer derfor mekanisk med radrensing. Høstingen foregår med skurtresker.
- LES OGSÅ: Matkornpartnerskap også etter 2030
Tidligere ble frøene sendt til Danmark for rensing. Det var både dyrt og byråkratisk å sende avlingen fram og tilbake over landegrensen. Nå får Slogvik Voll gjort det i Norge.
I år fikk han frø som ikke var spiredyktig, og han fikk heller ikke nok frø da han måtte bestille nytt. Arealet med quinoa ble derfor halvert, forteller Lærdal-bonden.
Og forresten: I Lærdal er quinoa også et lokalmatprodukt som blir solgt i den lokale butikken – Sognasmak, hos Sogn frukt og grønt.
- LES OGSÅ: Superkornet nesten ingen vil spise
Nylige artikler
Lufter muligheten til et nasjonalt nettverk for offentlige matinnkjøp
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Slutt på sertifisering av bedrifter som driver med økoturisme
Nesten hver femte av oss glemmer maten i kjøleskapet
Digital samhandling er nøkkelen for å lykkes med framtidens landbruk
Mest leste artikler
Økern Portal har verdens beste takhage
Økologisk vokser videre hos Oda
Matsvinn i norske husholdninger: Hvordan redusere matavfall
Vil innføre avgift på ultraprosessert mat
1 av 7 nordmenn handler ofte økologisk mat i butikken