Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) med den reviderte nasjonale strategien for økologisk jordbruk for perioden 2025 til 2032. Her på Bygdø Kongsgård som driver blant annet med økologisk melkeproduksjon.
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) med den reviderte nasjonale strategien for økologisk jordbruk for perioden 2025 til 2032. Her under presentasjonen på Bygdø Kongsgård i april i år.

Høstkonferanse med landbruks- og matministeren

Nils Kristen Sandtrøen om landets nye øko-mål:
kan Norge endelig lykkes?

Norge har hatt ulike, nasjonale mål for økologisk matproduksjon i over 25 år, men aldri vært i nærheten av å nå dem. Vil landet lykkes denne gang? Sandtrøen skal snakke om det på høstkonferansen til Økologsk24.

Publisert Sist oppdatert

Mat & Marked inviterer igjen til sin snart tradisjonelle, nasjonale høstkonferanse. Det er femte gang den arrangeres. I år er det imidlertid Økologisk24 som har snekret sammen et program som forhåpentligvis frister til å være med på. 

Sveinung Grimsby, forsker og seniorforsker hos Nofima, har gjort seg noen tanker om det han anser som en asymmetrisk maktbalanse i matsystemet. Og han skal snakke om det.
Sveinung Grimsby, forsker og seniorforsker hos Nofima, har gjort seg noen tanke om asymmetrisk maktbalanse i matsystemet. Og han skal snakke om det.
  • Datoen er førstkommende tirsdag 23. september i Litteraturhuset i Oslo, i konferansesalen Skram i annen etasje. Tidsrom: klokka 9 til 15.15. 

Du kan delta enten fysisk eller digitalt. 

Høstkonferansen er forhåpentligvis matnyttig og skal i år handle om bærekraft og innovasjon i norsk landbruk. Det gjøres fra flere ulike innfallsvinkler. Klima- og miljødimensjonen, altså bærekraft, har mange aspekter, og de kan det være greit å få diskutert fra ulike innfallsvinkler. 

Økologisk matproduksjon vil da (selvfølgelig) være en viktig del når klima og miljø, jordbrukets utfordringer og mulige løsninger diskuteres. 

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) deltar i høstkonferansen for å snakke om Norges nye, nasjonale mål. Andelen økologisk matproduksjon skal utgjøre 10 prosent av alt jordbruksareal innen 2032. Det er ingen tid å miste, med andre ord.

I april i år lanserte regjeringen sin reviderte øko-strategi og jobber nå med ulike tiltak som er listet opp i strategien – blant annet en intensjonsavtale som involverer bransjeaktørene, og som skal føre til et langt mer forpliktende samarbeid enn tidligere. 

Robert Murphree er utdannet agrotekniker og kvalitetsrevisor i landbruket. Han mener at det knapt finnes en sektor som som kan dra større nytte av kunstig intelligens enn landbruket.

Og forhåpentlig større økologisk matproduksjon – og omsetning for at målet om 10 prosent norsk økologisk ikke forblir en illusjon.

Hør Sandtrøen snakke om hvordan han og regjeringen vil bidra for å få det til.

Men tilbake til innovasjon, bærekraftige matsystemer, klima og miljø. I starten av juni la Riksrevisjonen fram sin undersøkelse av klimagassutslippet i norsk jordbruk, og hvordan det står til med kuttarbeidet. 

Bodhild Fjelltveit, 1. nestleder i Norges Bondelag, kommer får å snakke om jordbrukets klimaarbeid.

En egen klimaavtale mellom staten og jordbruket ble inngått i 2019, i håp om å få til betydelige utslippskutt innen 2030. Avtalen ligger til grunn for klimaarbeidet i jordbrukssektoren, og setter et konkret og ambisiøst mål for utslippskutt.

Riksrevisjonens konklusjon ble ikke akkurat lystelig lesing: 

Ingenting tyder på at det er mulig for jordbruket å få til store utslippskutt innen 2030. Det har tatt lengre tid enn ventet å iverksette klimatiltak. Virkemidlene samsvarer ikke med det høye ambisjonsnivået, sa riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da undersøkelsen ble presentert.

Norges Bondelag var ikke enig i konklusjonen og har lovet å gjøre Riksrevisjonens klimavurdering til skamme.

Kristine Rødstøl Henden, prosjektleder for forvaltningsrevisjonen og seniorrådgiver i Riksrevisjonen, skal presentere den relativ ferske rapporten om jordbrukets klimagassutslipp.
Kristine Rødstøl Henden, prosjektleder for forvaltningsrevisjonen og seniorrådgiver i Riksrevisjonen, skal presentere den relativ ferske rapporten om jordbrukets klimagassutslipp.

Dette er et meget viktig tema, særlig med tanke på bærekraft, matsikkerhet og matforsyning. 

Økologisk24 har derfor invitert Kristine Rødstøl Henden og Solveig Dahl fra Riksrevisjonen til å fortelle om funnene og presentere forslagene til løsning. De har jobbet tett med utslippsundersøkelsen.

Og da må selvfølgelig også bøndene få mulighet til å si sitt. Bodhild Fjelltveit, 1. nestleder i Norges Bondelag, skal svare på det som kom fram i Riksrevisjonens undersøkelse og fortelle mer om primærnæringens klimaarbeid. Så, det burde bli interessante innlegg.

Apropos klima, miljø, utslipp – og bærekraft. Alt dette hører selvsagt sammen. 

Regjeringens har oppnevnt et ekspertutvalg som har begynt å samle inn innspill og jobbe med forslag for mer bærekraftige matsystemer. Innen 1. november 2026 skal utvalget presentere en offentlig utredning.

Solveig Dahl er avdelingsdirektør i Forvaltningsrevisjonsavdeling 2 i Riksrevisjonen. Også hun skal snakke om funnene og anbefalingene i rapporten om klimaarbeidet i norsk jordbruk.
Solveig Dahl er avdelingsdirektør i Forvaltningsrevisjonsavdeling 2 i Riksrevisjonen. Også hun skal snakke om funnene og anbefalingene i rapporten om klimaarbeidet i norsk jordbruk.
Helle Margrete Meltzer er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) og sitter i det regjeringsoppnevnte Matsystemutvalget.
Helle Margrete Meltzer har tidligere vært forskningssjef ved FHI og er medlem av Matsystemutvalget. Hun skal fortelle om arbeidet som foregår.

Helle Margrete Meltzer, tidligere forskningssjef ved Folkehelseinstituttet (FHI) og blant annet medlem av Nasjonalt råd for ernæring, sitter i det offentlige utvalget og har sagt ja til å holde foredrag på konferansen. 

Hun har valgt følgende arbeidstittel for sitt foredrag: «Matsystemet vårt er både et mirakel og en katastrofe.» Det blir definitivt interessant å høre hva hun mener med det.

Og her er flere godbiter på konferansemenyen:

  • Robert Murphree, agrotekniker, kvalitetsrevisor og KI-frelst, snakker om kunstig intelligens – bondens beste venn. Her kan du lese litt på forhånd om hva han synes om det
  • Sveinung Grimsby, prosjektleder i Nofima, har plukket ut temaet «Økologi, innovasjon og asymmetrisk maktbalanse i matsystemet» og kommer til å se på utilsiktede negative sideeffekter av innovasjon.
  • Silje Stenstad Nilsen, gründer, ildsjel og grønn leder leder i eget firma, skal snakke om biologisk plantevern og beredskap under press. Hva hun blant annet synes om landets arbeid med biologisk plantevern, kan du lese her.
  • Johanne Kjuus, direktør for bærekraft i Tine, forteller hvordan samvirkekonsernet vil få ned utslipp i melkeproduksjonen. 
  • Mens prosjektleder Kristoffer Torheim skal presentere Osloregionens storsatsing på kortreist mat, et delprosjekt under «Varelogistikk i Vestkorridoren». Mer lokalt kan norsk mat nesten ikke bli. 
  • Ja, og så er det enda én som definitivt vet hva han snakker om: grønnsaksbonde Anders Hørthe, eier av Hørte gård på Sylling i Lier. Han skal fortelle om økologisk grøntproduksjon i Norge – og særlig hvor skoen trykker. For den trykker flere steder.
Powered by Labrador CMS