Myten om frosne grønnsaker som er vanskelig å blitt kvitt
For det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Så hardlivet er myten at den har ført til lavere salg de siste årene. Og det er synd, fordi det er feil.
Frosne grønnsaker kan nemlig være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt, minner Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) om.
Frukt- og grøntstatistikk 2024 viser at salget av frosne grønnsaker har gått ned 16 prosent fra 2020 til og med 2024.
Samtidig viser en landsrepresentativ undersøkelse fra Respons analyse, gjennomført i februar i år på oppdrag fra OFG, at 46 prosent anser ferske grønnsaker som sunnere enn frosne. Altså nesten halvparten.
Les flere relaterte artikler
-
«Erkenorske» grønnsaker inneholder lave nivåer av uønskede stoffer
-
Kunstig lys gjør susen for tomatproduksjonen i Norge
-
Kun 7 prosent av elevene i grunnskolen abonnerer på «Skolefrukt»
-
Nordmenn spiser litt mer grønt, men fisken er for dyr for mange
-
– Forskjeller i barns mulighet til sunt kosthold er et varsko
-
Økologisk vokser videre hos Oda
-
Frukt og grønt står for en fjerdedel av matsvinnet i husholdningene
– Det er en vanlig misoppfatning at ferske grønnsaker er sunnere enn frosne, forteller Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nesten null forskjell i næringsinnhold
Forsøk, gjennomført av Nofima, viser at det er små eller ingen forskjeller i næringsinnhold mellom frosne og ferske grønnsaker, skriver OFG i en pressemelding.
Varmebehandlingen har større innvirkning på næringsstoffene, enn selve fryseprosessen. Etter koking av ferske og frosne grønnsaker er det ubetydelige forskjeller i næringsinnholdet.
– Grønnsaker høstes på sitt mest smakfulle og fryses raskt ned, noe som bevarer både smak, vitaminer og mineraler, forklarer Sagen.
Det er en vanlig misoppfatning at ferske grønnsaker er sunnere enn frosne
Og det finnes flere fordeler med frosne grønnsaker. Du kan ta opp bare det du skal bruke, de er ferdig vasket, renset og delt opp i biter.
– Fryste grønnsaker gir deg fleksibilitet og kan for mange være et godt grep for å redusere matsvinnet, påpeker Sagen.
– I tillegg er det norsk sesong av fryste grønnsaker som er høstet på sitt beste i fryseren året rundt, sier hun og oppfordrer forbrukerne til å se etter Nyt Norge-merket.
5 tips til hvordan du kan bruke fryste grønnsaker
Her har du noen tips som er verdt å prøve å prøve ut:
- Damping: Damp de frosne grønnsakene i 3 til 4 minutter på rist. Behold lokket på.
- Koking: Ha kun i vann slik at det akkurat dekker grønnsakene, og behold lokket på for å bevare mest mulig av næringsstoffene.
- I smoothie: Fryst spinat, blomkål og brokkoli er perfekt å tilsette i smoothie, sammen med bær og frukt.
- Suppe: Ferdig oppkuttet og klart til bruk. Her er oppskriften på en enkel, men velsmakende blomkålsuppe – og en brokkolisuppe.
- I vaffelrøre: Fryst sellerirot eller pastinakk kan kokes, moses og tilsettes i vaffelrøre, veldig godt, og en genial måte å få inn litt mer grønnsaker i kostholdet.
– Variér tilberedningsmetodene for å få mest mulig ut av grønnsakene – både ferske og frosne. Noen næringsstoffer bevares best ved skånsom behandling, mens andre blir mer tilgjengelige for kroppen etter varmebehandling, forklarer ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen.
- Vil du vite mer? Se her.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat