Utviklingen i norsk kosthold 2025
Nordmenn spiser litt mer grønt,
men fisken er for dyr for mange
Det ser noe lysere ut for det norske kostholdet enn tidligere, melder Helsedirektoratet. Nordmenn spiser litt mer grønt og litt mer fullkorn, men på den andre siden mindre fisk.
Helsedirektoratets forsiktige budskap er basert på årets utgave av rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2025». Den pleier å gi de første tallene for matforsyningsstatistikken året etter at nye kostråd er blitt lansert.
Rapporten viser utviklingen i kostholdet ut fra årlige tall for landets matforsyning fra 1950-tallet til og med 2024. Matforsyningstallene er basert på statistikk over import, eksport, produksjon og omsetning av matvarer.
Les mer om kosthold
-
Flere velger alternativer til rødt kjøtt
-
Flere barnehager serverer frukt og grønnsaker – markant forbedring
-
Praktisk matkunnskap må få mer plass på timeplanen
-
Over halvparten av kvinner i fruktbar alder får i seg for lite jern
-
Skal vi produsere det folk vil ha eller det de bør spise?
-
Nesten fire av ti vil spise mindre sukkerholdig mat i 2025
-
Slår alarm om utviklingen i norsk kosthold – tydelig at det må sterkere lut til
-
Færre følger kostrådene – sterkere virkemidler etterlyses
-
Superkornet nesten ingen vil spise
-
Menn har fått et mer negativt forhold til mat
Det som kan se ut som en gladmelding, kan imidlertid også oppfattes som en pose med blanda drops:
Nordmenns grønnsaksforbruk øker, andelen fullkorn ser også ut til å gå oppover, og forbruket av rødt kjøtt er på sitt laveste nivå på over 25 år, går det fram av rapporten.
Men samtidig går fiskeforbruket i fiskelandet Norge feil vei.
– Vi er svært fornøyde med endringen i forbruket av grønnsaker. Å spise mer grønnsaker, sammen med mer frukt, bær og grove kornprodukter, er noe av det viktigste man kan gjøre for å ha et sunt kosthold, framhever helsedirektør Cathrine M. Lofthus.
Direktoratet ser flere tegn til små positive endringer i nordmenns kosthold:
- Forbruket av rødt kjøtt har siden 2022 gått nedover, og trenden fortsetter også i 2024.
- I tillegg har forbruket av sammalt mel fra norske møller økt.
– Det er positivt da vi har behov for å øke inntaket av grove kornprodukter. Forbruket av grønnsaker har økt i 2024 og er nå på samme nivå som forbruket av frukt og bær, mener Lofthus.
Forbrukere: Fisk er for dyr
Selv om årets rapport viser noen positive tendenser, er det fremdeles utfordringer, understreker Helsedirektoratet.
Forbruket av fisk og sjømat fortsetter nemlig å gå nedover.
Når man ser på forbruket de siste ti år, har det gått ned med hele 18 prosent. Og ser man på 2024, sammenlignet med 2023, så har forbruket falt med to prosent.
På spørsmål om hva som er utfordrende med å spise mer fisk og sjømat, svarer over halvparten at det er for dyrt.
Her en liten oversikt over utviklingen av konsumprisindeksen i tidsperioden 2015 til 2024:
- fisk – økt med 63 prosent
- frukt og grønnsaker – økt med henholdsvis 36 og 39 prosent
- kjøtt – økt med 36 prosent
- sukker, syltetøy, honning, sjokolade og sukkervarer – økt med 17 prosent.
Fryd og gammen er det altså ikke når det kommer til Ola og Karis kosthold.
«Selv om forbruket av grønnsaker øker, og rødt kjøtt går nedover, er befolkningens kosthold fremdeles langt unna kostrådene», skriver direktoratet på nettsidene sine og viser til Norkost 4-rapporten.
- LES OGSÅ: Den sunneste maten har økt mest i pris
Norkost4 er den fjerde nasjonale kostholdsundersøkelsen blant voksne i Norge. Den ble gjennomført i 2022/2023, og det er Helsedirektoratet, Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet som sto for den.
Selv om forbruket av grønnsaker øker, og rødt kjøtt går nedover, er befolkningens kosthold fremdeles langt unna kostrådene
Rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2025» inkluderer også de første tallene for kjennskap og tillit til de nye kostrådene, opplyser Helsedirektoratet.
Kjennskapen til kostrådene har økt fra 2024 til 2025. Tilliten til kostholdsrådene opplevde en nedgang fra 2023 til 2024, men har holdt seg stabil i fjor.
– Det er mange som vil mene noe om hva som er et sunt kosthold. At tilliten har holdt seg stabil i denne perioden, samtidig som vi ser en økning i kjennskapen, ser vi på som veldig positivt, understreker divisjonsdirektør Linda Granlund.
Mange forsøker å gjøre endringer i kostholdet, viser undersøkelsen.
I år er de fleste av de spurte enige i påstandene om at de forsøker å spise mer grønnsaker, mer frukt og bær og mindre av snacks, søte bakevarer og godteri.
Færrest er enige i påstandene om at de forsøker å spise mindre rødt kjøtt eller mer bønner, linser og erter.
- Her kan du laste ned rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2025».
Nylige artikler
Svenske egg hos Norgesgruppen og Coop trekkes fra butikkene
De fleste på Stortinget vil ha en merkeordning for ultraprosessert mat
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Kun 7 prosent av elevene i grunnskolen abonnerer på «Skolefrukt»
Bøndene vil redde den truede vipa
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Matsvinn i norske husholdninger: Hvordan redusere matavfall
Skal sjekke om plantevernmidler må trekkes fra det norske markedet
Global etterspørsel etter økologisk mat høyere enn noensinne
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene