Stortingsvedtak
Historisk matsvinnlov i boks
En ny, omfattende lov, som skal forebygge at spiselig mat ender opp i søpla, er nå blitt vedtatt av Stortinget.
Framtiden i våre hender begynte å jobbe for en matsvinnlov for hele åtte år siden, og er spesielt glad for at vedtaket omsider er fattet.
Les mer om matsvinn her
-
Grønne Folk fra Frosta kåret til årets flinkeste matreddere
-
Nesten hver femte av oss glemmer maten i kjøleskapet
-
Matsvinnet i Norge er kuttet med en fjerdedel på ti år
-
Frukt og grønt står for en fjerdedel av matsvinnet i husholdningene
-
Matomsorgsprisen til Wenche Andersen
-
Her er vinnerne av årets beste resteoppskrift. Prøv ut selv, da vel.
-
Jakter årets beste oppskrift på restemat
-
Matsvinnloven – et vendepunkt for norsk matbransje
-
Norske økologiske epler rammet hardt av massivt skadedyrangrep
– I Norge kaster vi nok mat til å mette én million mennesker i året. Så dette kommer til å ha umiddelbar effekt, er konstituert leder Ingrid Næss-Holm overbevist om.
Matsvinnloven gjelder for alle som produserer, distribuerer, omsetter eller serverer mat. De som bryter loven, kan få bot av Mattilsynet, framhever Framtiden i våre hender i en pressemelding.
Matsvinnloven skal blant annet sørge for følgende:
- Butikker må prise ned mat som nærmer seg utløpsdato.
- Matbransjen får plikt til å donere bort overskuddsmat til aktører som Matsentralen, der det er praktisk mulig.
- Alle aktører i matbransjen over en viss størrelse er forpliktet til å kartlegge matsvinnet de er ansvarlig for, og lage en plan for hvordan de kan redusere det.
Miljødirektoratet har tidligere regnet ut at redusert matsvinn er blant de aller mest effektfulle klimatiltakene i Norge.
– Gledens dag
– Dette er en gledens dag og forhåpentligvis for alvor starten på slutten på matsvinn, sier Lars Haltbrekken, nestleder i SV, til NTB.
Også hans parti har jobbet lenge for å redusere matsvinnet i Norge.
Hvert år kastes det 451.600 tonn mat Norge. Det utgjør 82,3 kilo per person, ifølge Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus).
– Når vi kaster mat, kaster vi også bort energi, vann, arbeidskraft og transport. Det er et voldsomt misbruk av ressurser, og det er på høy tid å få gjort noe med det, understreker Haltbrekken.
– Bra for oss som kunder, bra for lommeboken vår, men også bra for å få gjort noe med matsvinn, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen til Aftenposten.
Det er Mattilsynet som forvalter loven. Det fremgår av regjeringens lovproposisjon at en rekke forhold og detaljer må utredes nærmere. Deretter vil det bli utarbeidet utfyllende forskrifter som kan supplere og utfylle også lovkravene.
Annen gangs behandling i Stortinget skjer etter planen mandag 2. juni.
Nylige artikler
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Dette er Norturas nye konsernsjef
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
13,55 milliarder i omsetning: lokalmat-suksess over hele fjøla
Frister flyreisende fra hele verden med norske, lokale matskatter
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?
Økologisk dyrehold et hav unna de politiske ambisjonene