Årets salg av julemat skjer i en økonomisk krevende tid. Nortura er spent. Operatør Sam Granberg hos Nortura i Sogndal har i alle fall hatt det travelt.
Det kan bli knapt med kjøtt fra norsk storfe og gris til jul i år. En mulig løsning er import, varsler Nortura. Bildet viser operatør Sam Granberg hos Nortura i Sogndal med nok norsk kjøtt å jobbe med.

Varsler mulig import

Nortura usikker på om det
blir nok norsk julemat i år

Mangel på norsk kjøtt og egg de siste månedene gjør at bondens eget selskap ikke kan utelukke at det må ty til import av deler av julematen i år.

Publisert

Norsk egg- og kjøttråvare  rapporterer om underdekning på det meste av norske matvarer innen kjøtt og egg, melder Nationen.

Fra uke 30 i juli til uke 40 i oktober har den norske produksjonen bare dekket 85 prosent av bestillingene for storfe, 78 prosent for slaktegris, 58 prosent for lam og 87 prosent for egg.

– Det er for tidlig å si noe om det blir nok norsk ribbe til jul, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i Norsk egg- og kjøttråvare til avisen.

– Men det er importkvoter som blir tilgjengelige i desember, opplyser han.

Slik markedet er nå, er det behov for å supplere med import av både storfe og gris

Ole Nikolai Skulberg, direktør i Norsk egg- og kjøttvare

Skulberg understreker at aktørene kan supplere med import i den grad det er nødvendig.

– I all hovedsak regner vi med at det er norsk ribbe som vil bli budt fram til norske forbrukere, sier Skulberg.

Samtidig understreker han at tallene ikke er godt egnet til å si noe om hvor stor underdekningen er.

– Dekningsgrad er mer uttrykk for en teknisk fordeling av slakt og egg over forsyningsplikten. Det gir ikke nødvendigvis det beste bildet av den reelle markedsdekningen, forklarer han. 

– Man må se det faktiske behovet over noe mer tid, men slik markedet er nå, er det behov for å supplere med import av både storfe og gris, forklarer Ole Nikolai Skulberg.

Det eneste unntaket er sauekjøtt, der etterspørselen har vært langt mindre enn tilgangen. Ferskvaredekningen på sauekjøtt har i snitt vært på 132 prosent de siste ukene, ifølge Norsk egg- og kjøttråvare.

Powered by Labrador CMS