
Varsler mulig import
Nortura usikker på om det
blir nok norsk julemat i år
Mangel på norsk kjøtt og egg de siste månedene gjør at bondens eget selskap ikke kan utelukke at det må ty til import av deler av julematen i år.
Norsk egg- og kjøttråvare rapporterer om underdekning på det meste av norske matvarer innen kjøtt og egg, melder Nationen.
Fra uke 30 i juli til uke 40 i oktober har den norske produksjonen bare dekket 85 prosent av bestillingene for storfe, 78 prosent for slaktegris, 58 prosent for lam og 87 prosent for egg.
Les mer om matimport
-
Kun 1,6 prosent av Bamas frukt og grønt var øko-produsert i 2024
-
Sliter med å levere nok norske agurk – må importere
-
Forventer rekordsalg av norske jordbær
-
Nortura skrur opp prisene til sommeren
-
Prisene på importert mat øker igjen
-
Kan ikke utelukke at storfetuberkulose finnes i landet
-
Hvor mye økologisk mat importeres til Norge?
-
Lavest kjøttimport på 15 år
– Det er for tidlig å si noe om det blir nok norsk ribbe til jul, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i Norsk egg- og kjøttråvare til avisen.
– Men det er importkvoter som blir tilgjengelige i desember, opplyser han.
Slik markedet er nå, er det behov for å supplere med import av både storfe og gris
Skulberg understreker at aktørene kan supplere med import i den grad det er nødvendig.
– I all hovedsak regner vi med at det er norsk ribbe som vil bli budt fram til norske forbrukere, sier Skulberg.
Samtidig understreker han at tallene ikke er godt egnet til å si noe om hvor stor underdekningen er.
– Dekningsgrad er mer uttrykk for en teknisk fordeling av slakt og egg over forsyningsplikten. Det gir ikke nødvendigvis det beste bildet av den reelle markedsdekningen, forklarer han.
– Man må se det faktiske behovet over noe mer tid, men slik markedet er nå, er det behov for å supplere med import av både storfe og gris, forklarer Ole Nikolai Skulberg.
Det eneste unntaket er sauekjøtt, der etterspørselen har vært langt mindre enn tilgangen. Ferskvaredekningen på sauekjøtt har i snitt vært på 132 prosent de siste ukene, ifølge Norsk egg- og kjøttråvare.