Änglamark
Øko-laksen ble for dyr
Coop ville tilby kundene øko-laks. Det fikk dyrtiden og lakseprisene en slutt på.
– Coop Mega satser på økologisk mat og drikke. Det samme gjør også Coop som helhet. Vi ønsket derfor å kunne tilby fersk og røkt økologisk laks, sier Stig Ove Thorkildson, sortimentsjef for fersk og bearbeidet fisk i Coop Norge.
Fra 2016 kunne Coop slå seg på brystet med økologisk oppdrettslaks, produsert av Coast Seafood på Sotra ved Bergen.
Samlet produksjonen
Den første øko-laksen var fersk og lå i en pakning med modifisert atmosfære. I etterhånd kom også en røkt variant fra leverandøren på Sotra. Begge var merket med Änglamark – Nordens største serie med økologiske produkter.
Coop satset optimistisk, men opplevde likevel at volumet ikke ble som ønsket.
– Etter hvert medførte det at vi samlet all produksjon av øko-laks på Sotra, husker Stig Ove Thorkildson.
Å ha alt på ett sted gav bedre kontroll de gangene råstoff-situasjonen var usikker. Øko-laksen ble solgt i hele Coop Mega, hos Obs og i store Extra-butikker. Men rullerte etter hvert for dårlig.
Først den ferske
For to år siden forsvant den ferske øko-laksen ut av Coop-sortimentet. Den røkte varianten led samme skjebne i fjor. Forklaringen kan oppsummeres med to ord: dyrtid og laksepriser.
– Dyrtiden fikk kundene til å velge bort øko-laksen som koster mer enn vanlig laks, fremholder Stig Ove Thorkildson, som ser at den alminnelige lakseprisen ikke akkurat gir drahjelp for tiden.
– Prisene er hinsides, erklærer han, men kan lite gjøre.
Laks er en råvare som får prisene fastsatt på laksebørsen, som befinner seg i Bergen. Lakseprisene endrer seg av flere grunner, tilbud og etterspørsel er en faktor. I tillegg medfører en lang kald vinter at laksen ikke legger på seg som forventet. Det kan føre til at slaktingen blir utsatt, og skape knapphet i markedet.
Godt salg av øko-blåskjell
Laks har ikke all verdens holdbarhetstid i disken, så øko-laksen gav høyt svinn. Også det påvirket at den forsvant ut av Coop-butikkene.
– Er det noen mulighet for at den kan komme tilbake?
– Vi vurderer det jevnlig. Slik lakseprisene er for tiden, er det neppe aktuelt, fremhever Stig Ove Thorkildson.
I dagligvarebutikkene pleier prisen på røkt laks generelt å være ganske forbrukervennlig. Likevel er det ikke aktuelt for Coop å satse på en økologisk variant.
Økologisk sjømat betyr ikke bare øko-laks.
– Alle blåskjell Coop selger er økologiske. Og de selger bra, påpeker Stig Ove Thorkildson, det vil si hos Coop Mega, Obs og i store Extra-butikker.
En forklaring kan være prisen som ligger rundt 70 kroner kiloen i øyeblikket.
I fiskediskene til utvalgte Coop Mega-butikker hvor kundene etterspør og velger økologisk laks, skal man kunne få fersk, økologisk laks, på linje med annen fersk fisk som er lagt ut i disken.
Tilgangen til økologisk laks er begrenset igjennom året, noe som er en utfordring. De butikkene som har kundegrunnlaget, prøver likevel å skaffe laks av denne typen.
Myndighetene stiller krav
– Oppdrett av økologisk laks skal tilfredsstille kravene som myndigheten stiller, sier Stig Ove Thorkildson.
Økologisk laks er foret økologisk, i tillegg til at det er færre laks i merdene. Villaks er ikke økologisk: Man vet ikke helt hva den får i seg.
Nylige artikler
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Vil påta seg rollen som vaktbikkje
Uvant situasjon: Sliter med underskudd på økologisk melk
– Nå blir det spennende å se hva vi kan få til. Det er nå det skal bevises
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat