Representanter for hele verdikjeden for matkorn samlet i kornåkeren hos Olav Vold. Fra venstre: Christian Hoel, administrerende direktør i Rema 1000, Beathe Lo, innovasjons- og markedsdirektør i Mesterbakeren, Jøran Stangervåg, salgs- og markedsdirektør i Norgesmøllene, Olav Vold, kornbonde og gjestgiver, Ragnar Dæhli, forretningsområdesjef i Felleskjøpet Agri og Hilde Mosand, markedsdirektør i Yara.
Representanter for hele verdikjeden for matkorn samlet i kornåkeren hos Olav Vold. Fra venstre: Christian Hoel, administrerende direktør i Rema 1000, Beathe Lo, innovasjons- og markedsdirektør i Mesterbakeren, Jøran Stangervåg, salgs- og markedsdirektør i Norgesmøllene, Olav Vold, kornbonde og gjestgiver, Ragnar Dæhli, forretningsområdesjef i Felleskjøpet Agri og Hilde Mosand, markedsdirektør i Yara.

Samarbeidsprosjekt inkluderer hele verdikjeden

Sammen om lavere klimagassutslipp

Olav Vold fra Stange er én av ti pilotbønder som tester ut agronomiske tiltak som reduserer klimagassutslipp og forbedrer jordhelsen. Like før pinse ba han representanter for hele verdikjeden for matkorn til gards.

Publisert Sist oppdatert

Besøket er del av et ambisiøst samarbeid for å utvikle mer bærekraftig norsk kornproduksjon, med mål om å produsere kornbaserte produkter med vesentlig lavere klimaavtrykk, skriver Felleskjøpet i en pressemelding.

Deltakerne representerte Rema 1000, Yara, Norgesmøllene, Mesterbakeren og Felleskjøpet Agri. 

Olav Vold fra Stange i Innlandet er én av ti pilotbønder som tester ut en rekke agronomiske tiltak som reduserer klimagassutslipp, forbedrer jordhelse og sørger for god agronomi.

Lærer på tvers av hele verdikjeden

Blant gjestene var Rema 1000-sjef Christian Hoel.

– Det skjer sjelden at så mange ledd i verdikjeden samles ute på jordet, men det er viktig. På gården fikk vi se hvordan ny gjødsel med lavere klimagassutslipp, smartere agronomiske grep og presisjonsteknologi testes i praksis, forteller han. 

For å lykkes med
å kutte utslipp og styrke norsk sjølforsyning, må hele verdikjeden forstå hva som faktisk skjer på jordet.

– Det handler ikke bare om å kutte klimagassutslipp – men også om å lære sammen, på tvers av hele verdikjeden, og finne løsninger som fungerer for både klima, natur og økonomi, understreker Hoel.

Felleskjøpets forretningsområdesjef Ragnar Dæhli ledet samlingen. 

Han poengterte at den største klimapåvirkningen skjer i kornproduksjonen, spesielt på grunn av utslipp av lystgass (N2O).

– Kornprodusentene må derfor identifisere og iverksette tiltak i driften. De utfordres også på vannkvalitet i innsjøer og Oslofjorden, poengterer Dæhli. 

Yara og Felleskjøpet tester for tiden agronomiske tiltak som har klimaeffekt, forbedrer vannkvalitet og/eller gir andre effekter for bærekraften. 

– For å lykkes med å kutte utslipp og styrke norsk sjølforsyning, må hele verdikjeden forstå hva som faktisk skjer på jordet. Det er her endringene starter, synes Ragnar Dæhli.

Fra intensjon til handling

I februar 2024 signerte Yara, Felleskjøpet Agri, Norgesmøllene, Mesterbakeren og Reitan Retail en intensjonsavtale for å redusere utslipp gjennom hele produksjonskjeden – fra gjødsel til butikk. 

Prosjektet kombinerer flere virkemidler:

  • gjødsel med lavere utslipp, produsert uten fossile råvarer
  • agronomiske tiltak med dokumentert klima- og miljøeffekt
  • presisjonsteknologi og digitalisering
  • systematisk klimamåling og dokumentasjon.

Allerede i 2024 testet pilotbønder 21 ulike tiltak – fra delt gjødsling med sensorteknologi til fangvekster og redusert jordbearbeiding. 

Målet er ikke at alle skal bruke alle tiltak, men at hver bonde finner en tiltaksportefølje som gir både klimagevinst, og agronomisk og økonomisk nytte, understrekes det videre i pressemeldingen.

Eksempler på tiltak inkluderer:

  • delgjødsling og bruk av kantspreder for økt nitrogeneffektivitet
  • fangvekster som binder karbon og reduserer næringsutvasking
  • unngår høstpløying, og gjerne plogfri jordbearbeiding
  • grøfting og kantsonepleie for økte avlinger og bedre vannmiljø.
Powered by Labrador CMS