Slik oppbevarer du frukt og grønt riktig
Feil oppbevaring kan gjøre frukt og grønt raskere dårlig. Ved å lære seg riktig oppbevaring, kan du spare en god slant med penger, og samtidig bidra til å redusere matsvinnet.
Ifølge Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus) kaster norske husholdninger mat til en verdi av 11.450 kroner. En betydelig andel av dette er altså frukt og grønnsaker som har blitt dårlig før de rekker å bli spist.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener at riktig oppbevaring av frukt og grønt kan utgjøre en stor forskjell, både for lommeboka og miljøet.
Flere relaterte artikler
-
Nesten hver femte av oss glemmer maten i kjøleskapet
-
Matsvinnet i Norge er kuttet med en fjerdedel på ti år
-
Frukt og grønt står for en fjerdedel av matsvinnet i husholdningene
-
Matomsorgsprisen til Wenche Andersen
-
Her er vinnerne av årets beste resteoppskrift. Prøv ut selv, da vel.
-
Jakter årets beste oppskrift på restemat
-
Matsvinnloven – et vendepunkt for norsk matbransje
-
Norske økologiske epler rammet hardt av massivt skadedyrangrep
-
Bama har meldt seg inn i klimanettverket Skift
-
Slik unngår du å kaste frukt og grønt når du drar på ferie
– Mange oppbevarer frukt og grønnsaker feil uten å være klar over det. Mange vet for eksempel ikke at frukt, som epler og tomater, produserer en gass som kalles etylen. Denne gassen får andre frukt og grønnsaker til å modne raskere. Det igjen gjør at de blir dårligere på kortere tid. Derfor bør epler og tomater oppbevares adskilt fra andre råvarer, forklarer Sagen.
Hun forteller at agurk kan få frostskader i kjøleskapet, noe de færreste vet.
– En annen vanlig feil er å oppbevare tomatene i kjøleskapet. Tomatene mister smak i kjøleskapet, og kan dessuten bli melne. Tomater må få plass på kjøkkenbenken.
Plast beskytter produktene og hindrer kvalitetstap. Det gjør at vi reduserer matsvinn, understreker ernæringsrådgiveren.
– Mange grønnsaker kommer med plastemballasje, som er viktig for å beskytte dem mot uttørking. Etter at emballasjen er åpnet, bør resten pakkes godt inn før de legges tilbake i kjøleskapet. All frukt og grønt som er oppkuttet oppbevares best i kjøleskap.
Dette bør oppbevares i romtemperatur. Resten hører hjemme i grønnsaksskuffen i kjøleskapet:
- Melon
- Banan
- Papaya
- Avokado
- Tomat
- Agurk
- Artiskokk
- Aubergine
- Squash
Løk trives best i papirposer eller i pappesker på et svalt sted. Den perfekte temperaturen er mellom 18 og 20 grader. Det kan være lurt å oppbevare løk på kjøkkenbenken på vinteren, og i grønnsaksskuffen på sommeren.
– Løken liker ikke et fuktig miljø. Så unngå å oppbevare den i plastpose. Disse rådene gjelder ikke for purre og vårløk. De må rett i kjøleskapet, sier Iselin Bogstrand Sagen.
- Lyst på flere tips om hvordan du kan unngå matsvinn? Vær så god.
Nylige artikler
Lufter muligheten til et nasjonalt nettverk for offentlige matinnkjøp
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Slutt på sertifisering av bedrifter som driver med økoturisme
Nesten hver femte av oss glemmer maten i kjøleskapet
Digital samhandling er nøkkelen for å lykkes med framtidens landbruk
Mest leste artikler
Økern Portal har verdens beste takhage
Økologisk vokser videre hos Oda
Matsvinn i norske husholdninger: Hvordan redusere matavfall
Vil innføre avgift på ultraprosessert mat
1 av 7 nordmenn handler ofte økologisk mat i butikken