Regjeringen mener at konkurransen mellom dagligvareaktørene er for dårlig, og at dette gir høyere priser til forbrukerne.

Slik blir regjeringens nye dagligvaretiltak

Forbrukertilsynet har fått i oppdrag å se på kjedenes fordelsprogrammer, som ett av flere nye dagligvaretiltak som regjeringen har foreslått.

Publisert Sist oppdatert

– Økte priser på mat er noe husholdningene merker på lommeboka hver eneste dag. Tøffere konkurranse i dagligvarebransjen vil kunne bidra til at vi forbrukere får bedre utvalg, og at prisveksten på mat går ned, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Derfor vil regjeringen bedre konkurransen i bransjen gjennom flere nye tiltak, sier han.

Mandag la Støre og næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) fram nye tiltak som de mener kan bidra til lavere priser i dagligvarebransjen.

Det kommer blant annet som følge av at matvareprisene har gått mer opp enn den generelle prisstigningen de siste årene. I april var matvareprisene 3,1 prosent høyere enn for et år siden, mens den generelle prisveksten var på 2,5 prosent.

– Konkurransen er fremdeles ikke god nok for forbrukerne, sier Myrseth.

Ser på fordelsprogrammer

Noe av det regjeringen nå går løs på, er dagligvarekjedenes fordelsprogrammer og bonuser. I dag har Norgesgruppen blant annet Trumf og kjedespesifikke fordelsprogrammer hos Kiwi og Meny, mens Rema 1000 og Coop også har sine programmer.

– Det er tilbudspriser som ender opp med å være annerledes enn de du betaler til slutt, sier Støre på en pressekonferanse mandag.

Regjeringen skriver i en pressemelding at mange forbrukere opplever at dagligvarekjedenes fordelsprogrammer forsterker forvirringen rundt priser.

– Regjeringen vil derfor både prioritere tilsyn med fordelsprogrammene og utrede hvordan de påvirker forbrukernes mulighet til å orientere seg i dagligvaremarkedet, skriver regjeringen.

– Regjeringen vil gi Forbrukertilsynet i oppdrag å snarest mulig å iverksette aktuelle tiltak, skriver de videre.

Vil ha mer åpenhet

Regjeringen vurderer også tiltak mot at dagligvareaktørene skal kunne innføre konkurransevridende begrensninger i hverandres tilgang til egnede butikklokaler.

De mener også at verdikjeden for mat må bli mer åpen.

– Flere aktører i dagligvarebransjen har en komplisert selskapsstruktur, med store konsern og mange datterselskaper, og de kontrollerer flere ledd i verdikjeden. Dette gjør verdikjeden lite transparent, skriver regjeringen.

De vil nå undersøke om krav til regnskapsmessig og funksjonsmessig skille mellom leddene i dagligvarebransjen gir mer åpenhet og mer effektivt tilsyn.

Powered by Labrador CMS