Økologisk landbruk

Omsetningen av norsk økologisk frukt og grønt til konsum gikk ned med hele 26 prosent fra 2022 til 2023, viser Landbruksdirektoratets statistikk.

Betydelig fall i økologisk produksjon i 2023

Det ble produsert mindre økologisk melk, kjøtt, egg og korn i Norge i 2023 enn året før, viser Landbruksdirektoratets ferske rapport om produksjonen av økologiske jordbruksvarer.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten lages av Landbruksdirektoratet hvert år i forkant av jordbruksoppgjøret, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Statistikken gir en oversikt over produksjon og omsetning av økologiske jordbruksvarer her til lands. I tillegg samles tall og utviklingstrekk i forholdet mellom økologisk og konvensjonell produksjon av korn og kraftfôr, melk og meieriprodukter, kjøtt og egg og frukt og grønt.

Økologisk melk

Norsk melkeråvare tok imot 41,8 millioner liter økologisk produsert melk i 2023. Det var 6,5 prosent mindre enn året før og det laveste volumet siden 2009.

Det ble imidlertid omsatt 28 millioner liter økologisk melk – 1,6 millioner liter mer enn i 2022.

– Dette er en interessant utvikling. Tallene tyder på økt interesse for økologiske meieriprodukter blant forbrukerne, og at tilbud og etterspørsel er i ferd med å komme i balanse, sa rådgiver Mikael Meland Leksen i Landbruksdirektoratet da han presenterte funnene.

Økologisk kjøtt og egg

Det ble produsert vel 3.100 tonn økologisk kjøtt fra storfe, svin, fjørfe og småfe i 2023. Dette var 6 prosent mindre enn året før. Av de firbeinte dyreslagene, storfe, svin og småfe ble 44 prosent av kjøttet brukt som økologisk, det vil si videresolgt som økologisk vare eller sendt i retur til produsent. Dette var 8 prosentpoeng mer enn i 2022.

Tallene tyder på økt interesse for økologiske meieriprodukter blant forbrukerne, og at tilbud og etterspørsel er i ferd med å komme i balanse.

Mikael Meland Leksen, Landbruksdirektoratet

 

Økologisk landbruk i korte trekk

  • Økologisk landbruk skiller seg fra konvensjonelt landbruk ved at det stilles ekstra krav til miljø og dyrevelferd. 
  • Uten bruk av kjemisk-syntetiske plantevernmidler og sprøytemidler, kombinert med vekstskifte, har driftsformen en positiv effekt for biologisk mangfold, jordkvalitet og jordstruktur. 
  • Erfaringer og kunnskap fra økologisk landbruk kan overføres, og dermed gi bedre grunnlag for å gjøre konvensjonelt landbruk mer miljøvennlig. 
  • Økologisk jordbruk bidrar også til økt matmangfold til forbrukerne.

Kilde: Landbruksdirektoratet

Produksjonen av økologiske egg har gått ned de tre siste årene, og mest i 2023. Prosentandelen som blir omsatt som økologisk, altså anvendelsesgraden, har lenge ligget høyt og økte til 86 prosent i 2023. 

– Det er et fellestrekk for økologisk kjøtt og egg at anvendelsesgraden har gått opp i fjor. Årsaken er i første rekke at produksjonen har gått ned, sier Meland Leksen.

Økologisk korn – sterk nedgang

Tørke, etterfulgt av store nedbørsmengder, førte til svært lave avlinger, både av økologisk og konvensjonelt dyrket korn.

Landbruksdirektoratet anslår at den totale økologiske kornproduksjonen i 2023/2024 blir på 10.000 tonn. Det er 48 prosent mindre enn forrige sesong. Været gikk spesielt hardt ut over matkornet.

Omsetningen av økologisk kraftfôr gikk ned for tredje år på rad.

Økologisk frukt og grønt

Omsetningen av norsk økologisk frukt og grønt til konsum ble redusert med hele 26 prosent fra 2022 til 2023. Økologisk andel av totalomsetningen gikk ned med 0,5 prosentpoeng og ligger nå på 1,7 prosent. 

Avlingene av økologiske epler og plommer var svært gode, men kun noen få tonn ble solgt som økologisk. Resten ble omsatt som konvensjonelt, understreker direktoratet. 

Det ser ut til at frukt og grønt velges bort i større grad enn før når økonomien blir strammere.

Mikael Meland Leksen

 Landbruksdirektoratets tall viser dessuten en klar reduksjon i omsetningen av poteter og frilandsgrønnsaker. Gulrot er den største økologiske grønnsakskulturen i Norge, målt i omsatt mengde. I 2023 ble omsetningen nesten halvert sammenlignet med 2022. 

– Det ser ut til at frukt og grønt velges bort i større grad enn før når økonomien blir strammere. Vi ser at også omsetningen av konvensjonelle norske grønt-produkter går ned, påpeker Meland Leksen.

– De økologiske norske produktene er ofte dyrere enn de konvensjonelle. Det kan føre til ytterligere nedgang i omsetningen, mener han.

Powered by Labrador CMS