En fersk ESA-rapport sier at Norge har forbedret importkontrollen av matvarer som er av animalsk opprinnelse.

ESA-rapport

Norge har forbedret importkontrollen på mat

Tommel opp fra EØS-tilsynet ESA: Norge har forbedret importkontrollen av matvarer av animalsk opprinnelse som tas inn i EØS-området. Det betyr tryggere mat, ESA-ifølge rapporten.

Publisert Sist oppdatert

Revisjonen ble gjennomført i perioden 6. til 19. november i fjor. Nå kom altså rapporten.

Målet var å kontrollere om Norges etterlever EØS-regelverket om offentlig kontroll av både import av produkter av animalsk opprinnelse, sammensatte produkter (produkter av blandet animalsk og vegetabilsk opprinnelse, som ferdigretter eller bakverk med fløte) og levende dyr fra tredjeland.

I rapporten konkluderer ESA med at Norge har forbedret importkontrollsystemet siden 2017. Samtidig bemerker kontrollorganet at flere korrigerende tiltak fra 2017 ikke var gjennomført fullt ut, opplyser EØS-tilsynet i en pressemelding.

ESA ber i rapporten norske myndigheter om å korrigere mangler for ytterligere å forbedre det eksisterende kontrollsystemet:

  • sikre gjensidig tilgang til informasjon mellom de relevante myndighetene.
  • sikre at alle grensekontrollstasjoner og kontrollsentre har påkrevd infrastruktur for å lagre ulike varekategorier ved rett temperatur.
  • at grensekontrollstasjonen overvåker forsendelser som er godkjent for transport til et gitt bestemmelsessted og bekrefte ankomsten der.

Mattrygghet i EØS

  • EØS-regelverket setter høye standarder for mat- og fôrsikkerhet, og dyrehelse og dyrevelferd.
  • ESA er ansvarlig for å overvåke at Norge og Island implementerer og etterlever EØS-regelverket for mat- og fôrsikkerhet, og dyrehelse og dyrevelferd. 
  • ESA utfører derfor jevnlige revisjoner i begge landene, mens Liechtenstein er underlagt et annet tilsynssystem for mattrygghet.

Kilde: EØS-tilsynet ESA

Som svar på ESAs rapportutkast har Norge lagt fram en plan med korrigerende tiltak for å imøtekomme anbefalingene. Denne planen er inkludert i den endelige rapporten, heter det videre i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS