
Matskattvalget 2025 avgjort
Se hvem som sikret seg
Norges største lokalmatpris
Det var Røyland Gård fra Engesland i Birkenes kommune som sikret seg Menys Matskattstipend 2025. Og en premie på 300.000 kroner.
Prispengene skal Pernille Vea og Gunnar Sagstuen bruke på å finne metoder til å utnytte mer ville, norske bær til økt produksjon av syltetøy.
På plassene bak Røyland Gård kom Hol Ysteri som fikk 150.000 kroner for å fremme stølsdrift og geitoster, mens Aron Mat fikk samme beløp for å innta hverdagen med sine kjøttprodukter.
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) offentliggjorde vinnerne under Matstreif, Oslos største lokalmatfestival som går av stabelen i hovedstaden både i dag og i morgen.
Juryen, bestående av fagfolk og matentusiaster, hadde en vanskelig jobb. Finalistene kombinerer nemlig unike norske råvarer og mattradisjoner med kvalitet og nytenkning, og bidrar til økt ressursutnyttelse, framhever Meny i sin pressemelding.
I tillegg til de tre vinnerne, var følgende i finalen:
- Bringebærlandet med frosne bringebær dyppet i sjokolade
- Jerseymeieriet med sine utviklingsplaner for økologiske meieriprodukter
- Åkre Gård med planer om å utvikle alkoholfrie plommedrikker.
Mer norske bær i butikk
Røyland Gård ønsker å opprette et sentralt bærmottak med optisk rensing, i tillegg til flere bærsentraler rundt om i landet. Med disse tiltakene vil flere norske bær kunne bli brukt på matbordet, fremfor å gå til spille. Hvert år råtner én million tonn skogsbær.
Ifølge juryen er Røyland Gård et paradeeksempel på hvordan lokal foredling kan gi nytt liv til en verdifull råvare i nærmiljøet og bidra til økt selvforsyning.
– Røyland Gård lager dessuten rene og smakfulle produkter av sunne, ville bær. Produktene er unike i syltetøy- og gelehylla som i stor grad er preget av importbær, sier Rannveig Krane, administrerende direktør i Meny.
Hun satt også i menyen til Matskattstipendet.
Hol Ysteri, som er kjent for å lage prisbelønte oster, får et stipend for sitt engasjement for stølsdrift og stølsmelk fra geit.
Juryen synes idéen om å foredle all geitemelk i Hallingdal, og på sikt kanskje etablere lokale meierier som produserer ost under samme varemerke (som Grüyere, Parmigiano Reggiano, Stilton), er spennende.
Aron Mat i Tromsø, som produserer tradisjonsrike produkter av lam og sau med hovedvekt på høytid, får et stipend for å kunne utvikle hverdagsprodukter som pålegg og ferdigmat. De skal fortsatt lages på «gamle måten» og uten tilsetningsstoffer, understreker bedriften.
– Vinnerne lager kvalitetsprodukter med renhet som stikkord. At de også våger å tenke nytt, er bra for utviklingen i mat-Norge, synes Krane.
Lokalmat i sterk vekst
Matskattvalget begynner å bli en tradisjon. I år er det for 11. gang at Meny deler ut stipender som gjør at små matprodusenter kan realisere sine utviklingsprosjekter, skriver dagligvarekjeden i pressemeldingen.
– Lokalmatprodusentene bidrar til større utvalg, høyere kvalitet og et levende distrikt-Norge. Kundene vil i økende grad ha produkter uten tilsetningsstoffer, gjerne produsert i Norge, understreker Meny-sjef Rannveig Krane.
Meny har satset på lokalmat siden 2011 og har over 5.000 matskatter fra 450 produsenter i sortimentet. Så langt i år er veksten på 12 prosent, og i 2025 vil omsetningen ende på to milliarder kroner, opplyser supermarkedkjeden.