
Debio Marked med viktige funn
Forbrukere etterlyser tydeligere merking av øko-mat i butikkene
Forbrukerne vil vite mye mer om fordelene ved norsk økologisk matproduksjon. Og de etterlyser at øko-mat blir langt mer synlig i butikkhyllene, går det fram av ny innsiktsdata.
Det er Debio Marked som har skaffet til veie ny og viktig forbrukerinformasjon som kan være til god hjelp på veien til øko-målet om 10 prosent økologisk areal (og norsk produksjon) innen 2032.
Startskuddet til initiativet «Ø for økologisk» falt nylig på Røros. Initiativet ledes av Debio Marked og samler markedsaktører som satser på økologiske varer, fra blant annet foredling, grossist, dagligvare og servering.
Hensikten med initiativet er å bygge ny innsikt om norske øko-forbrukere – fra hvem de er til hvilke utfordringer de møter når de skal ta gode matvalg under handleturene sine i butikken.

Innsikten skal blant annet benyttes for å utvikle treffsikre budskap om økologisk mat og drikke til forbruker, for økt kunnskap og omsetning av økologiske produkter, understreker Debio Marked.
Sentralt på Røros-programmet sto ny kvalitativ forbrukerinnsikt om økokonsumenten etter en nylig gjennomført undersøkelse.
Debio Marked viste til funn som både bekreftet antakelser man har hatt om disse forbrukerne og utfordret noen antakelser.
Opplysningene viser tydelig at forbrukere gjerne vil vite mer om øko-produksjonens tilleggsverdier. De etterspør dessuten tydeligere merking i butikk for at jakten på de økologiske varene ikke skal bli for krevende, påpeker Debio Marked.
– Dette er interessant. På den ene siden kan vi møte økobønder som savner å kunne snakke fritt om hva de mener er økolandbrukets konkurransefortrinn. På den andre viser undersøkelsen vår at forbrukere etterlyser tydeligere og skarpere informasjon om fordelene med økologiske varer, påpeker Idun Bjerkvik Leinaas, kommunikasjons- og markedsleder i Debio Marked.
– Forbrukere vil ha hjelp til å endre handlevaner, poengterer hun.
Eget opplysningskontor for øko-mat
I den kvalitative innsiktsundersøkelsen kom det fram at forbrukerne ønsker bedre informasjon om økologisk matproduksjon, tydeligere merking av økomat og bredere vareutvalg i salgsleddet.
Og det ble pekt på behovet for et eget opplysningskontor for økologisk mat.
Undersøkelsen viser også at tilliten og kjennskapen til Debio som sertifiseringsorgan er høy blant dem som velger økologisk.
Målet med å samle alle aktørene på Røros var blant annet å kunne diskutere hvordan man kan dele egen forbrukerinnsikt, og hvilken form et samarbeid mellom aktører bør ha, altså aktører som enten inngår i verdikjeder sammen, eller som står i konkurranseforhold til hverandre.
Den kvalitative undersøkelsen vil følges opp av en kvantitativ forbrukerundersøkelse over sommeren, opplyser Debio Marked.
– Samarbeidsarenaen for økomarkedet er noe som aldri har vært prøvd ut før, framhever Bjerkvik Leinaas.
– Jeg blir oppløftet av den positive holdningen aktørene har til å jobbe sammen. Det er en felles forståelse om at man kan legge til side individuelle roller og samarbeide om overordnede spørsmål. Konkurranse på produkt og pris kan tas utenom, utdyper hun.
Samarbeidspartnere på øko-tur
Samarbeidspartnerne fikk besøke både inspirasjonsmelkebonde Karianne Telneset på Tynset og det heløkologiske Rørosmeieriet.
Her fikk de innsikt i gangen fra økologisk husdyrhold, med omtanke for ku og kalv, til ferdige lokalt produserte økologiske melkeprodukter, inkludert økologisk softis.
– Målet om 10 prosent økologisk produksjon innen 2032 fordrer samarbeid på tvers, minner Idun Bjerkvik Leinaas om.
Så langt har Asko Servering, Coop Mega, Dyrket, Gartnerhallen, Godt Brød, Kolonihagen, Norganic, Norgesgruppen, Rørosmeieriet og Unil blitt med i satsingen Ø for økologisk. Debio Marked skal være aktiv pådriver for økt markedsføring av økologisk mat.
– Vi skal jobbe for å gjøre tilleggsverdiene for økologiske produkter mer kjent, slik at de blir valgt i hylla. Av både forbrukere, profesjonelle innkjøpere og omsetningsledd. Samarbeidsarenaen danner et godt grunnlag for at vi kommer til å lykkes med det, er Bjerkvik Leinaas overbevist om.
