Ø-merket skal skape tillit mellom produsenter og forbrukere.

Debio Marked

Ø for økologisk – allianse med markedsaktører skal få flere til å velge økologisk mat

Debio Marked samler nå et bredt utvalg markedsaktører for å gjøre det enklere for forbrukere å velge økologisk. Og få fart på produksjon og omsetning av norsk øko-mat.

Publisert Sist oppdatert

Initiativet heter «Ø for økologisk», ledes av Debio Marked og gjennomføres sammen med ulike aktører i bransjen – både innen dagligvare og foredling. 

Så langt har Coop Mega, Dyrket, Gartnerhallen, Godt Brød, Kolonihagen, Norganic, Norgesgruppen, Rørosmeieriet, Unil, Landbrukets Økoløft og Stiftelsen Norsk Mat undertegnet samarbeidsavtalen, skriver Debio i en pressemelding.

Ø for økologisk – men kjennskapen til
Ø-merket, det offisielle miljømerket for mat i Norge, er dalende.

Mange forbrukere ønsker å ta gode valg for både miljø og dyrevelferd når de handler mat, men fortsatt forstår ikke mange at det grønne Ø-merket er det de burde se etter, mener organisasjonen.

Økologisk i medvind

Økologisk mat og drikke etterspørres av stadig flere. I midten av mars i år meldte Landbruksdirektoratet om økende omsetning av økologiske produkter, både i dagligvare og gjennom andre salgskanaler. 

Likevel er kjennskapen til fordelene av økologisk landbruk lite kjent blant forbrukere, og kjennskapen til Ø-merket, det offisielle miljømerket for mat i Norge, er dalende.

– Vi har nå en nylig revidert økostrategi som adresserer behovet for en forsterket informasjonsinnsats om økologisk matproduksjon. Sammen med våre samarbeidspartnere skal vi levere på dette, lover Idun Bjerkvik Leinaas, kommunikasjons- og markedsleder i Debio Marked.

– Aldri før har markedsaktørene delt kunnskap og innsikt om sine kunder, for så å bidra sammen til målrettede kampanjer med et kunnskapsgrunnlag som flere kan dra nytte av, framhever hun.

– Om flere ønsker å være med på dette, er det bare å kontakte oss, sier Idun Bjerkvik Leinaas, kommunikasjon- og markedsleder i Debio Marked.
– Om flere ønsker å være med på dette, er det bare å ta kontakt med oss, sier Idun Bjerkvik Leinaas, kommunikasjons- og markedsleder i Debio Marked.

Anders Hørthe, sentral kulturansvarlig for økologisk i Gartnerhallen, ser fram til en forsterket markedsinnsats.

– For meg som grøntprodusent er utviklingen av økologisk produksjon et målrettet instrument med praktiske tiltak, og derfor en viktig del av framtidslandbruket. Det må vi bygge opp under, mener han.

Satsingen vil involvere både samarbeid om markedsinnsikt, utvikling av mer detaljert kunnskap om hvilke barrierer forbrukere møter, og hvordan man bedre kan nå dem som ønsker å ta gode matvalg, skriver Debio Marked i pressemeldingen. 

Målet er å utvikle en markedsrapport for økologisk mat i Norge, flere kampanjer og med dette støtte markedsaktørene som ønsker å nå økoforbrukeren.

– Vi opplever en god driv i markedet, men ser også behov for å skape en bredere kommunikasjon med forbrukere, understreker Idun Bjerkvik Leinaas i Debio Marked.

Mer kunnskap om øko trengs

Det trengs en kunnskapsformidling som markedsaktørene kan stille seg bak, og som gjør forbrukere i stand til å handle i tråd med norsk miljøpolitikk og det nye målet om 10 prosent økologisk produksjon, mener hun.

– Assosiasjonene til økologisk produksjon bør være i tråd med fakta – og med nasjonal og internasjonal miljøpolitikk. Vår balanserte tilnærming til aktørene, vårt nordiske og internasjonale nettverk og vår spisskompetanse på økologisk mat og landbruk gjør at vi har stor tro på gode resultater, og ikke minst et fruktbar samarbeid, poengterer Leinaas.

– Timingen er helt riktig. Stadig flere forbrukere er opptatt av rene og naturlige produkter, mener Kristin Bendixvold, kommersiell leder i Rørosmeieriet.
– Timingen av kampanjen er helt riktig, mener Kristin Bendixvold, kommersiell leder i Rørosmeieriet.

Trønderske Rørosmeieriet har veldig sans for satsingen til Debio Marked.

– Timingen er helt riktig. Stadig flere forbrukere er opptatt av rene og naturlige produkter, påpeker Kristin Bendixvold, kommersiell leder i Rørosmeieriet. 

Gjennom Ø for økologisk tror vi at flere vil forstå hva økologi faktisk er

Kristin Bendixvold, Rørosmeieriet

– Rørosmeieriet er et heløkologisk meieri, og vi mener den gode smaken starter med ei levende jord, det kua spiser og hvordan dyrene har det, forklarer hun. 

– Ø-merket er et bevis på det. Gjennom Ø for økologisk tror vi at flere vil forstå hva økologi faktisk er, er Bendixvold overbevist om.

– For meg som grøntprodusent er utviklingen av økologisk produksjon et målrettet instrument med praktiske tiltak, sier Anders Hørthe i Gartnerhallen.
– For meg som grøntprodusent er utviklingen av økologisk produksjon et målrettet instrument med praktiske tiltak, sier Anders Hørthe i Gartnerhallen.

Debio Marked setter pris på aktørene som allerede har meldt at de vil ta del i satsingen, og som med det viser at de ønsker å styrke sin markedsposisjon på økologi i Norge. 

– Målet med satsingen er ikke å fremme enkeltaktører alene, men å øke kjennskapen og kunnskapen til det offisielle miljømerket for mat, Ø-merket. Og samtidig løfte alle som omsetter økologiske produkter i Norge, understreker kommunikasjons- og markedsleder Idun Bjerkvik Leinaas i Debio Marked. 

– Om flere ønsker å være med på dette, er det bare å kontakte oss, oppfordrer hun.

Powered by Labrador CMS