
Jordbruket
Nye regler for innleie av avløsere
Innleie av avløsere i jordbruket som er ansatt i avløserlag, er nå tillatt, etter at nye regler trådte i kraft ved månedsskiftet.
Det betyr at Arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie fra bemanningsforetak, og det generelle forbudet, ikke skal gjelde når jordbruksforetak leier inn avløsere som er ansatt i avløserlag.
Som Økologisk24 skrev i starten av juni, vedtok Stortinget enstemmig en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven som tillater innleie av avløsere i jordbruket når de har et ansettelsesforhold i et avløserlag.
- LES OGSÅ: Unntak fra innleieforbud vedtatt
Det er lang praksis for at bønder kjøper avløsertjenester gjennom avløserlag.
For mange avløsere kan ansettelse i slike lag bety mer stabile og forutsigbare arbeidsforhold dersom alternativet er små og midlertidige stillinger hos den enkelte bonde, understreker Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet i en felles pressemelding.
– Et aktivt og bærekraftig norsk landbruk er avgjørende for matberedskapen vår. Derfor er det bra med dette regelverket som er tilpasset næringa og sikrer gode og trygge forhold for arbeidstakerne, framhever landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
Med lovendringen fulgte også en forskriftshjemmel som åpner for at det i egen forskrift gis særregler og unntak fra reglene om innleie i bemanningsforetak.
Unntaket fra innleiebestemmelsene i arbeidsmiljøloven gjelder kun de tradisjonelle avløserne, og altså innleie til jordbruksforetak og fra avløserlag.
Både partene i arbeidslivet og Norges Bondelag har vært involvert i arbeidet med forskriften som nå er fastsatt. Den trer i kraft 1. januar 2026, og vil gi klare rammer for hvordan innleie fra avløserlag skal foregå.
Fram til den dagen vil det gjelde overgangsregler.
Lager egen veileder
For å gjøre det enklere for både bønder og avløsere å kunne forstå og følge de nye reglene, vil det bli laget en veileder med eksempler og forklaringer, skriver de to departementene i pressemeldingen.
Veilederen blir tilgjengelig før forskriften trer i kraft ved årsskiftet.
Det er Arbeidstilsynet som skal sørge for at regelverket overholdes, og som kan kontrollere at bøndene følger (lov)boka.