
Norsk institutt for bioøkonomi
Evighetskjemikalie oppdaget
i vannkilder som påvirkes av jordbruket
Evighetskjemikalien TFA finnes igjen i bekker, innsjøer, grunn- og drikkevann i Norge. De høyeste nivåene ble målt i bekker som renner gjennom jordbruksområder.
Det viser en ny studie som blant annet er blitt utført av Astrid Solvåg Nesse og Roger Roseth ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).
Trifluoreddiksyre (TFA) er en syntetisk syre som tilhører PFAS-gruppen. Dette er en gruppe stoffer som kalles «evighetskjemikalier» på grunn av sin evne til å motstå naturlig nedbrytning.
Trifluoreddiksyre er både vannløselig og svært motstandsdyktig mot kjemiske og biologiske prosesser som vanligvis bryter ned forurensninger, forklarer forskerne på instituttets nettsider.
Utfordrende å håndtere
Det betyr at stoffet lett følger vannets kretsløp og kan transporteres over store avstander, samtidig som det blir værende i miljøet i lang tid. Disse egenskapene gjør TFA utfordrende å håndtere når det først er sluppet ut.

Trifluoreddiksyre er allerede kjent fra internasjonale studier, og har fått oppmerksomhet etter funn av forhøyede konsentrasjoner i drikkevann i flere europeiske land.
Undersøkelsen avdekket altså at TFA gjenfinnes i bekker, innsjøer, grunnvann og drikkevann i Norge.
De fleste prøvene ble tatt i grunnvann og bekker i jordbruksområder. I tillegg noen få av innsjøer som blir brukt til produksjon av drikkevann, og av kranvann fra større vannverk.
– De høyeste nivåene ble målt i bekker som renner gjennom jordbruksområder, og skyldes sannsynligvis andre kilder i tillegg, opplyser Astrid Solvåg Nesse.
Nibio-forskeren understreker at de påviste konsentrasjonene ikke vurderes som helsefarlige, basert på tilgjengelig informasjon og grenseverdier for drikkevann i andre land.
Selv om TFA ikke regnes som akutt giftig og ikke øker oppover i næringskjeden slik andre PFAS-stoffer gjør, kan det anrikes i planter, framhever Nibio på sine nettsider.
En EU-studie fra 2017 fant TFA i de fleste planteproduktene som ble undersøkt. Senere er det også blitt funnet forhøyede nivåer av TFA i fruktjuice, te, øl og vin.
Basert på stoffets egenskaper er det mistanke om at Trifluoreddiksyre kan være skadelig for lever og reproduksjon.
– Dette er sett i dyreforsøk, men da ved konsentrasjoner som er mye høyere enn det som er funnet i miljøet og i denne undersøkelsen, presiserer Nibio-forskeren.